НАШИ СМО – Питања без одговора

Дошла су незгодна времена за човека који мисли својом главом и жели да зна шта се дешава у свету око њега. Онима који у вези са неким догађајем желе одговоре – зашто, како, ко, кад, у проблему су јер не важи више она „Ко пита, не скита“,  већ „Ако хоћеш миран сан, не запиткуј ништа сам“. Дошло је време за питања без одговора.

Обичан човек, онај што само жели да живи мирно и нормално од своје плате и при томе још и размишља, нашао се у небраном грожђу. Схвати да готово ништа не зна и нема одговоре на милион питања. Кажу да је данас стрес узрок свих здравствених проблема и треба га се ослободити. Како? Постати робот, искључити емоције, страх, забринутост и бити „табула раса“ коју попуњавају по жељи. Свако ко размишља о основним стварима, опстанку породице, не може бити спокојан када слуша најаву серије поскупљења. Оде гориво горе, оде све. Јесте, не морамо да се возикамо, али до трговине неће пешке доћи ни хлеб, ни млеко, ни воће, поврће, ни осталих милион ствари, све то „тражи“ превоз, а у цену се све рачуна па ти види. Кажу расту плате и пензије, расту, али, бато, не спавају ни трошкови живота. Да је бар мртва трка, него трошкови јуре на млазни погон. Јесте, било је горе. Тачно. Сетимо се, били смо милијардери, али смо могли да се сликамо са тим милијардама на новчаницама. Важнија ствар је реална куповна моћ. Када од те просечне плате сви буду могли да се живи НОРМАЛНО, онда је то права ствар, овако 500 евра, лепо звучи, али реално то је мање од 60.000, за четворочлану, ма и трочлану породицу МАЛО. Ко има добру плату или где ради двоје из куће, нема тих брига, али тешко да мирно спава кад види шта се збива.

А код нас се, нажалост, стално нешто збива. Никако да се испуни жеља оног необавештеног Коштунице да постанемо „досадна земља“. Далеко смо од тога светлосне године. На питања шта ће бити са Косовом и Метохијом нема одговора, шта се тачно и зашто десило у Бањској, нема одговора, откуд оном лику на Газиводама онаква „кућица’“, нема одговора. Што каже један комшо ових дана, „Коју је тај школу завршио па тако зарађује, да се одмах упишем?“. Хоће ли Европска унија и Запад увести мере против Србије које траже премијери Еди Рама, онај наш „пријатељ“’, и Андреј Пленковић који су осудили „насиље српских паравојних снага на северу Косова и то што их Београд претвара у хероје“, кад ће свет престати да примењује двоструке аршине на нама, питања, питања, али без одговора. Требало би неколико страна да се испише бар део дешавања из блиске прошлости на које одговора нема. Да будемо поштени, брзо човека прође и интересовање под лавином дешавања. Оно што је данас у жижи, на шта жели одговор, већ сутра је небитно јер се десило нешто ново и тако траје непрекидни низ.

Реално све чешће се чује и оно „баш ме брига“, апатија превладава. Зашто се често каже – „Само да не буде горе“? Зато што тад ништа не треба радити, само се надати да горе бити неће. Кад се каже „Дај да нам буде боље“, онда нема седења, мора да се ради, учи, уложи време, труд, живци, снага, а гаранције у успех нема. По систему мањег отпора лакше је бити, што неко рече, „тастатура ратник“ него померити задњицу, за било шта. Тако смо дошли ту где смо, често не сагледавамо ситуацију реално, увек су нам други криви, а ми никад или ретко уз неизбежно АЛИ. Постали смо Калимеро и тако је лакше. Све је мање и оних који питају, чак и међу људима којима је то део посла. Може се омаћи незгодно питање па шта ћеш онда?  Они што питају остају без одговора или су они никакви, па кад сто пута на питање добијеш мук или ништа, дигнеш руке. Систем исцрпљивања. Пре четири деценије Бора Чорба је певао – „Како је лепо бити глуп, баш те боли шта ти раде, ко те лаже, ко те краде, о, како је лепо бити глуп“, што се може применити на личном, колективном, па и државном нивоу у односу малих и великих држава. Питам се, да ли је у праву? Одговора нема.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СУТРА У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Изложба гљива

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ – Повезивање средњих школа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )