КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЛОЗНИЦЕ: 27. „ДАНИ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА – Климатски утицаји на воду

Центар за промоцију науке Републике Србије и Француски културни центар, представили су данас у Музеју Јадра изложбу „Вода и климатске промене“, којом је свечано у Лозници почела манифестације „Дани Јована Цвијића“, чији организатор је Центар за културу „Вук Караџић“. Директорка установе Снежана Нешковић Симић подсетила је да се програми посвећени знаменитом Лозничанину већ 27 година одржавају у његовом родном граду и да ће овај пут трајати до 6. новембра.

У име градске управе обратио се Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, истичући да Лозница негује сећања на своје великане и да је имала срећу да у њој поникну Вук, Цвијић и Поповић.

 – Вук је говорио да треба крчити стазу за оне који долазе после нас, и тако је било. Годину дана после његове смрти на свет је дошао Јован Цвијић, човек који је постао научник светског гласа, био пионир географије, оснивач Српског географског друштва и Географског завода, председник Српске краљевске академије научника и уметника, професор на Београдском универзитету и његов ректор, као и почасни доктор два универзитета, Карловог и Сорбоне. Оно што је Цвијић некада причао, тако су нам и данас потребни млади и креативни људи који имају идеју као што је имао он. Они који имају идеје и који су вредни, воде друштво напред. Цвијић је често говорио да ми много причамо, а мало радимо, а ја сматрам да се последњих десетак година и на нивоу Србије и Лознице много више ради него што се прича – рекао је Ђокић.

Ауторка изложбе Ана Клобучар, саветница за програмске активности у Центру за промоцију науке је објаснила да поставка на интересантан начин представља како промене климатских елемената доводе до промене у водама на планети Земљи, као и колики је утицај човека на живи водени свет.

– Тема ове изложбе је кључна за будућност наше планете. Климатске промене нису изазов с којим се срећемо само ми одрасли већ наследтсво које остављамо деци и омладини и циљ ове изложбе је да управо њима пружи прилику да се упусте у истраживање и разумевање важности очувања воде као ресурса кључног за наш живот. Пројекат „Караван за климу 4.0“ је иницијатива која је кренула још 2018. године и коју је започео Француски културни центар у Србији уз финансијску подршку делегације ЕУ програмом УН за развој. Циљ пројекта је подстицање свести и акције у вези са климатским променама са посебним нагласком на воду као кључним елементом у еко-систему и нашем свакодневном животу. Ово није само збирка интересантних чињеница, интерактивних експоната, већ позив на акцију и треба да све нас инспирише да размислимо о томе како можемо сви заједно деловати и допринети очувању воде и планете Земље – рекла је ауторка поручивши да изложбу Лозничани могу видети до 10. октобра.

Програм Цвијићевих дана се наставља у понедељак, 9. Октобра, када ће у Музеју Јадра од шест предвече бити представљено издање Српске књижевне задруге „Природа у веровању и предању нашег народа“ српског етнолога Тихомира Ђорђевић, Цвијићевог сарадника и савременика. О книзи ће говорити Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге и др Брано Златковић, виши научни сарадник Института за књижевност и уметност.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

 У КЛУПЦИМА – Сређивање Болничког потока

ЉУБОВИЈА – Асфалтиран пут до Бобије

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )