ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Почињу „Дани Јована Цвијића“

Изложбом „Вода и климатске промене“ Центра за промоцију науке Републике Србије и Француског културног центра, данас ће у Музеју Јадра свечано почети вишедневна манифестација „Дани Јована Цвијића“, коју организује Центар за културу „Вук Караџић“. Ова поставка на интересантан начин представља како промене климатских елемената доводе до промене у водама на планети Земљи, као и колики је утицај човека на живи водени свет. Изложбу ће отворити Ана Клобучар, саветница за програмске активности у Центру за промоцију науке, почетак је у пола два поподне, а поставка ће бити изложена до 10. октобра.

Кроз своје програмске активности, лознички Центар за културу негује сећања на знамените личности који воде порекло из Лознице и околине, међу којима је и српски научник Јован Цвијић. Сваке годне у октобру уз подршку локалне самоуправе ова установа организује и реализује манифестацију посвећену српском научнику, а у оквиру овогодишњег програма поред Центра за промоцију науке и Француског културног центра, биће представљено и издање Српске књижевне задруге „Природа у веровању и предању нашег народа“ српског етнолога Тихомира Ђорђевић, Цвијићевог сарадника и савременика. Према упутствима овог знаменитог српског етнолога и фолклористе урађена је реконструкција Вукове спомен-куће у Тршићу.

Затим ће се представити Географски факултет који је Цвијић основао пре 130 године. Центар за културу већ неколико година у назад сарађује са Географским институтом кроз различите пројекте. Ове године реализује заједнички пројекат на тему старих народних спортова, игара и надметања.

Манифестација „Дани Јована Цвијића“ ће бити затворена интерактивном изложбом о заштићеним подручјима Србије коју је приредио Завод за заштиту природе Србије поводом 75 година постојања.

Како поручују из Центра за културу, неће изостати и део посвећен животу и раду Јована Цвијића па ће тако у току октобра, новембра и децембра бити представљена „Интерактивна мапа научних истраживања и постигнућа Јована Цвијића“ коју је Центар приредио претходне године. Мапа ће бити представљена ученицима основних школа на територији Лознице организовањем предавања о животу и раду Јована Цвијића, решавањем квиз питања „колико познајемо Цвијића“, радионицама о рељефу и државама света. Пројекат је подржало и Министарство културе, а ове године добио је признање од британског Краљевског географског друштва за успешно јавно ангажовање.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

  ДЕЧЈА НЕДЕЉА – Брига о најмлађим суграђанима

АПЕЛ ГРАЂАНИМА – Спречити пожаре

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )