АПЕЛ ГРАЂАНИМА – Спречити пожаре

Сектор за ванредне ситуације МУП упутило је апел грађанима да, имајући у виду период веома топлог и сувог времена које погодује настанку и развоју пожара на отвореном простору који се веома брзо шире, могу захватити велике површине, и представљају реалну опасност за животе и здравље, али и проузроковати велике материјалне штете, буду одговорни и поштују закон и буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена, а уколико примете пожар одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

– Подсећамо наше грађане да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме. За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне.Казне за физичка лица која прекрше одредбе овог Закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара. Уколико дође до пожара потребно је што пре обавестити ватрогасну службу на број телефона 193 – саопштено је из МУП-а.

Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

Такође, како се наводи у саопштењу, када је реч о пожарима у грађевинским објектима, неки од најчешћих узрока њиховог настанка су неисправне или преоптерећење електричне инсталације, неисправни електрични уређаји или остављање укључених електричних уређаја без надзора.

– Како би се превентивно деловало апелујемо на суграђане да приликом напуштања стамбених објеката обавезно провере да ли су искључили електричне уређаје, попут клима уређаја или пуњача мобилних телефона. Такође, пре почетка грејне сезоне, апелујемо на грађане да провере исправност и очисте димоводне канале, и провере исправност ложишта – поручују надлежни.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОНАК ЗА БИЦИКЛИСТЕ – Није тешко бити део света

КОНКУРСИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ – Десет милиона више

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )