НАШИ СМО – Живот

Може да се живи, али не може да се ужива – тако одговори на питање новинарке недавно један пољопривредник. У том кратком, искреном одговору рече све, рече истину о самом појму живота и његовим “нијансама”. Дакле, сви ми живимо али се разликујемо по томе како живимо, да ли уживамо или животаримо. Неко себи може приуштити да ужива, иде на одмор на море, планине, док други, иако цео живот ради, то не може. Остаје му само да живи и ради, али не и да ужива.

За некога су пршута, кавијар… а за друге, бројније, паризер који они први сумњам да су икада и пробали, можда и јесу али су заборавили, било је то онда када су само живели.

О појефтињењима која су на снази до децембра, повећању пензија, плата, давања мајкама и пензионерима, јавно и на сав глас. На другој страни ћути се (провукло се на маргини) о повећању акциза на горива, поскупљењу омиљеног нам пића кафе, затим, алкохола, цигарета (нека и треба да поскупе), а од новембра нас чекају и више цене струје, гаса… И то баш пред зиму и у време инфлације коју хоће да сузбију. Па зар тако – питамо ми лаици по чијем џепу стално ударају.

Много нам је занимљиво у овој земљи Србији. Свакодневно једемо мућкалицу сачињену од мало ЕУ, па мало Куртија, па мало напад на неког новинара на конференцији, па мало отварање новог дела ауто-пута, нове фабрике (нећемо о онима које су се у међувремену затвориле, а радници добили шут карту), па мало много удворичке анализе увек истих аналитичара, удворичког новинарства…

Све то иде у рок избора затражених од разједињене опозиције (која се свађа око фејсбук налога) на које је власт увек спремна и тај захтев једва дочекала (неки од њих из коалиције и нису, али куд сви, туд и мали Мујо). У жаргону новокомпонованог новинарства “свако мало” па избори.

“Свако мало” па преговори са Аљбином Куртијем под окриљем ЕУ надгледани (руковођени) од стране САД који не резултирају никаквим договором, а ако га и буде, друга, албанска страна, га не испоштује, тачније не миче се са мртве тачке. Наш председник намрштен, а Аљбин насмешен и ради шта хоће и ником ништа. Како јасно и гласно и рече Насмешени: ” Срби ће да пате и плате”. Тако и би. Застрашивања, хапшења, пребијања и на крају и убиства. Дигла се неколицина Срба са севера који “зулум трпит не могаше” и ето шта се деси. Да ли је требало да Срби изађу из полиције, из судства, да ли би и тада народ био препуштен на милост и немилост острашћеног Куртија коме је неко дозволио да ради шта хоће, да ли би се и тада неколицина њих одлучила на овај очајнички потез који никоме добра није донео, а најмање њима? Да ли ћемо икада сазнати – откуд им оружје, возила, униформе, зашто то БИА није открила, да ли су можда, били нечији глинени голубови?

И стално се нешто ишчуђавамо, и “свако мало” гледамо конференције поводом дешавања на Космету – те полиција ухватила  Србина, па другог, трећег, неколико њих пребила, запалила некоме кућу…

Пре неки дан опет сам гледала на неком од телевизијских канала филм “Енклава” и као да први пут гледам. Не може човек просто да верује како неки људи живе, у сталном страху да ће остати без имовине, живота, без достојанства су давно остали. Недавно је емитован и филм “Мрак” са истом тематиком –  покушај живота на Косову. У првом дечака у оклопном возилу превози КФОР до школе (у којој је једини ђак) и натраг, албанска деца се слободно крећу, играју се а у другом српска породица бива нападана од невидљивих суседа Албанаца који им трују воду, стоку и на крају пале кућу. Све је то свет видео, филмови су и награђивани, о свему томе се зна и ништа. Једно је филм, а друго је живот. У стварном животу не добијају се награде на фестивалима, аплауз публике, добијају се пендреци по глави, лисице на рукама и малтретирање у затворским ћелијама.

Она прва реченица с почетка текста очигледно не важи за Србе на Косову и Метохији, они не да не могу да уживају, они не могу ни да живе. А ми, немоћни, све то гледамо и ишчуђавамо се.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Јесен

НАШИ СМО – Нико нема што…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )