У ТРШИЋУ – Обележен Дан срца

“Срцем упознај срце” – овогодишњи је слоган под којим се обележава Светски дан срца 29. септембар. Кардиоваскуларне болести су убица број један у свету, годишње од ових болести умре више од 20,5 милиона људи. Срчани и мождни удар узрок су 85 одсто смртних случајева и углавном погађају земље са ниским и средњим приходима.

У нашој земљи, у којој су кардиоваскуларне болести такође водећи узрок умирања, током прошле године од болести срца и крвних судова умрле су 51.624 особе, више жена него мушкараца. Најтежи облик исхемијских болести срца, акутни коронарни синдром у који спадају акутни инфаркт миокарда, нестабилна ангина пекторис и изненадна срчана смрт, је водећи здравствени проблем у развијеним земљама света а последњих неколико деценија и у земљама у развоју. У нашој земљи акутни коронарни синдром чинио је 48,3 одсто свих смртних исхода. 

Овогодишњи Светски дан срца Црвени крст Лознице у сарадњи са Превентивним центром лозничког Дома здравља “Др Миленко Марин” обележио је у Тршићу, на Саборишту испред Храма Светог Архангела Михаила. Заинтересованим грађанима мерени су висина, тежина, крвни притисак и ниво шећера у крви. Др Дарко Тешмановић, специјалиста социјалне медицине говорио је о факторима ризика који могу да доведу до срчаног удара, а дељени су порпагандни материјал и воће.

В. М.

Фото: Дом здравља

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАСИЉЕ НИЈЕ РЕШЕЊЕ – Жртве ћуте

СУТРА У РАДАЉУ – Оргaнизују „Михољске сусрете села“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )