СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ОБЕЛЕЖИЛА ЈУБИЛЕЈ – 165 година постојања

Од једне мале вароши где се народ сам мазао лековитим блатом, преко изградње модерног купатила Краља Петра Првог 1908. године, па свих осталих зграда изграђених за време краља Александра Карађорђевића, до момента када смо почели да продајемо услугу бањског лечења држави Аустрији, испунивши претходно најзахтевније стандарде – много је воде Дрином протекло – рекао је прим др Александар Јокић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију ”Бања Ковиљача” на данашњој Свечаној академији уприличеној поводом обележавања значајног јубилеја, 165 година од оснивања ове установе.

Како је рекао, мало ко може данас да каже како је све изгледало те давне 1858. године, па све до Првог светског рата, јер се углавном пише о развоју бање између два светска рата.

– Овде су радили многи знани и незнани, од помоћних радника на припреми лековитог блата до бањских управника и лекара. Сви они су заслужни што ми данас можемо да обележимо 165 година постојања и рада. Свима њима велико хвала, као и онима који данас раде, а има нас око 400 – рекао је Јокић.

Он се између осталих, захвалио председнику републике, Влади Србије и Минстарству здравља на подршци коју су им дали у обнови краљевске бање.

Поред бројних угледних званица, пензионера и пријатеља ове установе, прослави јубилеја присуствовала је и министарка здравља Даница Грујичић, која је нагласила да је ова болница изузетно значајна с обзиром на то да је једина установа у којој се ради рехабилитација деце оболеле од ортопедских и неуролошких болести.

– Овде се рехабилитују и деца оболела од онколошких болести и мислим да би управо капацитети за рехабилитацију деце требали да буду повећани. Министарство здравља ће настојати да помогне да се обнови дечји базен и да видимо да ли је могуће побољшати капацитете за рехабилитацију деце, да нам она не би чекала на слободно место. Бања ради успешно и требала би да буде пример свима – рекла је министарка.

Видоје Петровић,градоначелник Лознице, рекао је између осталог, да када се поставе циљеви,  поштује традиција и када се упорно ради, резултати не могу да изостану.

– Ја сам, као и сви Лозничани, поносан и на Лозницу, на Бању Ковиљачу и ову установу која се посебно издваја и у оквиру нашег града и у Србији – рекао је градоначелник. 

Прослава јубилеја била је и прилика да се овај установи уруче две вредне награде. У питању је национална награда за пословну изврсност ”Оскар квалитета” за 2022. годину, коју додељује Фондација за културу квалитета и пословне изврсности, у сарадњи са Привредном комором Србије, а под покровитељством Министарства привреде. Специјална болница проглашена је ”шампионом изврсности”, а др Јокић лидером пословне изврсности.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕСЕСЕР ЗА ЛОЗНИЦУ И БРЧКО – У два града по 20 стартап фирми

НА ВАЉЕВСКОМ ПУТУ – Блокиране машине ‘’Рио Тинта’’

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )