НЕСЕСЕР ЗА ЛОЗНИЦУ И БРЧКО – У два града по 20 стартап фирми

Студија изводљивости и Пословни план за Пословно-предузетнички центар и инкубатор у Лозници представљени су данас у Омладинском центру. Студија и план развијени су кроз пројекат ’’Новоосноване услуге стартап предузећа – НЕСЕСЕР’’ који спроводе Град Лозница, Развојно-гарантни фонд Брчко дистрикта (РГФБД), БиХ, и београдски Институт за развој и иновације (ИРИ), а финансира Европска унија кроз програм ИПА ИИ.

Милорад Теодоровић, директор РГФБД, каже да му је драго што су Брчко и Лозница добили овај пројекат прекограничне сарадње, а чија је суштина да се обезбеде могућности за младе стартапове тако да најпре добију простор за рад.

Милорад Теодоровић

– То је веома важно јер знамо да су за покретање приватног посла потребни простор и опрема, одређена средства, а овим им се обезбеђују услови да покрену посао без оптерећења. Посетили смо објекат којим Лозница располаже у ове сврхе и завидим им мало јер ми тек треба да обезбедимо простор за спровођење пројекта – рекао је Теодоровић.

Да се пројекат налази у кључној фази сматра Ненад Јевтовић, директор ИРИ, а каже и да су основе за постизање резултата добро постављене и да се приближава најлепша фаза, улазак нових фирми у радне просторе у Лозници и Брчком.

– Лозница има објекат на изузетно завидном нивоу, као и огромне људске капацитете и мислим да је ово подстицај за целокупну градску управу да их искористи на прави начин. Циљеви пројекта су оснивање по 20 фирми које ће пословати у центрима и имати најбоље услове, а кроз године се надам да ће их бити све више. Битно је да ће оснивачи стартапова имати различите врсте услуга на располагању јер није исто када дође фирма која хоће да се бави послом у вези са информационим технологијама и она која жели да ради у области хемијске индустрије – каже Јевтовић.

Ненад Јевтовић

На питање ЛН ко ће моћи да конкурише за покретање посла уз подршку стартап центара, Јевтовић је одговорио да ће то моћи да уради ’’апсолутно сваки заинтересовани грађанин који то буде желео и коме је потребна помоћ’’.

– Млади су прва циљна група и сигурно је да ће једна од почетних услуга ова два центра бити да се организују предузетнички кампови за младе на којима ће стицати свест о бављењу бизнисом – навео је.

Бојан Лучић

Бојан Лучић, координатор Канцеларије за младе, каже да у Лозници има доста младих који размишљају о покретању посла, али су често пуни недоумица и страхова.

– Град и Омладински центар, у сарадњи са партнерима из Брчког и ИРИ, ту су да им пруже помоћ и олакшају пут до циља. Посебно ме радује што је велики број младих био овде да чује корисне савете и стекне нова знања и вештине. Ово је сјајан пројекат који омогућава младима не само да се информишу, већ и да добију консултативну подршку у процесу покретања стартапа. Капацитети Иновационог центра су велики и верујем да ће задовољити све потребе младих, а ту је и Омладински центар, као продужена рука локалне самоуправе, и трудићемо се максимално да подржимо све идеје јер су млади покретачи новог таласа у граду који треба да допринесе развоју економских потенцијала. Лозница га има и треба да га искористимо – нагласио је Лучић.

Како је навео Јевтовић, пројекат се завршава у јуну следеће године, а неколико месеци раније нова предузећа би требало да уђу у опремљене објекте. У наредних пар месеци, кроз фондове ЕУ ИПА 2, опрема би требало да буде на располагању Лозници и Брчко дистрикту.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ВАЉЕВСКОМ ПУТУ – Блокиране машине ‘’Рио Тинта’’

ПУ ШАБАЦ – Снимање

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )