ЗА ШТО ВИШЕ БЕБА – Лозница добила ”Роду”

Удружење за вантелесну оплодњу ”Рода”, основано у Лозници, које се бави стерилитетом и подршком паровима у процесу вантелесне оплодње (ВТО) представило се данас на конференцији за медије одржаној у градској управи. Соња Јанковић, председница Удружења ”Рода”, рекла је да је основано пре месец дана, а бави се борбом, против стерилитета и подршком парова у процесу ВТО.

– Основали смо удружење са циљем да помогнемо паровима и да се тај процес учини успешнијим. Уочавамо да су парови недовољно информисани о лечењу и подршци на републичком нивоу и планирамо то да променимо. Мајка сам двоје деце добијене ВТО и имала сам подршку Града Лознице. Важно је да Град препознаје проблем стерилитета и пружа подршку паровима у процесу ВТО. Република Србија је такође донела много позитивних мера протеклих година, а пре свега мислим на неограничен број ВТО покушаја о трошку државе. Наше удружење планира низ радионица ове и следеће године. Потребна је психолошка подршка паровима, процес је тежак и не носе се сви исто са тим теретом, због чега планирамо низ радионица са стручњацима од чије подршке зависи успешност ВТО – казала је она уз напомену да сваки шести пар у Србији и Лозници има проблем са стерилитетом, а онда је захвалницу за градоначелника Видоја Петровића, уручила помоћнику градоначелника Љубинку Ђокићу.

Соња Јанковић и Љубинко Ђокић

Захваливши се на томе, Ђокић је рекао да је то потврда да се Град Лозница налази на добром путу што свим брачним паровима, који на природни начин не могу да добију потомство, помаже да то ураде вантелесном оплодњом. Он је подсетио да је Лозница ову врсту подршке почела од 2020. када је за ВТО намењено пет милиона динара, тада је четрнаест парова било у програму, а сваки је добио по максималних 350.000 динара. Наредних година издвајано је по милион више, 2021. се пријавило 11, а прошле осам парова.

– Ове године издвојено је шест милиона за ове потребе, а до сада имамо четири пријављена пара. Нешто је мањи број пријављених због тога што и држава има одлуку да људи могу неограничени број пута учествовати у овом процесу. До сада имамо седам беба добијених ВТО, а три бебе су на путу и крајем ове или почетком следеће обрадоваће своје родитеље. Учествовати у ВТО није лако, мислим да је подршка друштвене заједнице и овако једног удружења добродошла и ми ћемо подржати ‘’Роду’’. Без обзира на то да ли је примарни или секундарни стерилитет, Град ће им у томе финансијски помоћи. Политика коју води Лозница је врло одговорна када су у питању социјална давања, што се тиче наталитета, породица и младих – рекао је Ђокић и пожелео да буде што више успешних ВТО.

Он је подсетио да Лозница из буџета издваја средства и за први склопљени брак, за прво, друго, треће и четврто рођено дете, близанце, тројке, финансира незапослене породиље до навршене прве године детета, као и најуспешније ученике и студенте. Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, оценила је да је ”нама овакво удружење заиста требало, зато што немамо ниједно које се бави овом темом’’ и истакла да ће град пружити ‘’сву техничку, логистичку и финансијску подршку’’ у складу са правилником о финансирању удружења грађана.

Тања Глишић Матић

– Стерилитет је важна тема, погађа парове, породице, градове и државе. Србија је проширила обухват парова који могу да је користе, али и жена које су саме, а могу користити донирани материјал и имају до 45 година. Наша одлука је другачија по томе што издвајамо највећи износ у Србији за парове одбијене од РФЗО и по томе да парови сами бирају клинику, у земљи или иностранству, важно је само да је она регистрована за потпомогнуту биомедицинску оплодњу. На смањење броја парова који се јављају на наш конкурс утицала је осим републичке одлуке, која је одлична, и епидемија која је многе парове онемогућила да у путују у инострантво. У нашем граду је свака породица једнако важна, без обзира на то да ли има децу или се бори да их добије. Парови се у малим срединама објективно суочавају са различитим проблемима, са стигматизацијом, притиском околине, притиском који сами себи намећу и добро је што је УГ ‘’Рода’’ увидело да је неопходно пружити психолошку подршку паровима – рекла је она.

До сада се за ВТО у Лозници пријавило 37 парова, а из буџета су издвојена укупно 23 милиона динара.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЧАСТ ПРЕДАКА – Лозничани на Кајмакчалану

РУКОМЕТ (М): СУПЕР „Б“ ЛИГА „ИСТОК-ЗАПАД“ – Лозничани убедљиви на старту

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    Bolje uložiti u zaštitu kradje beba.

  • Disqus ( )