НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ – Обележена годишњица битке

НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ – Обележена годишњица битке

Код спомен-костурнице на Мачковом камену јуче је парастосом и полагањем венаца обележена 109. годишњица битке вођене у Великом рату. Изведен је и пригодан културно-уметнички програм.

Битка на Мачковом камену, на планини Јагодњи, вођена је од 18. до 22. септембра 1914. године током другог аустроугарског упада у Србију и једна је од најсуровијих и најкрвавијих битака у Првом светском рату. Позната је и као ”официрски бој” пошто је у њој погинуло 115 и рањено 176 официра српске војске. Међу рањеним официрима био је и краљевић Ђорђе, син краља Петра Првог Карађорђевића, који је предводио последњи јуриш на Мачков камен батаљона 5. прекобројног пука након што је командант погинуо. Држећи револвер у једној и сабљу у другој руци краљевић је искочио из рова командујући: “Напред, храбри! За мном, ја сам син вашег краља!” Краљевић убрзо пада погођен, а ране му, као свом првом рањенику, превија болничарка, сликарка Надежда Петровић.

Борбу на Мачковом камену водиле су, у оквиру Битке на Дрини, снаге Прве српске армије са аустроугарском елитном 6. армијом, а у бици је из строја избачено 8.018 српских ратника, и више од 30.000 аустроугарских војника. Мачков камен прелазио је из руке у руку зараћених страна и по неколико пута у току дана, а силовита артиљеријска паљба млела је рањене и погинуле на бојишту. Стравична битка толико је уздрмала агресора да је по коначном заузимању Мачковог камена Оскар фон Поћорек наредио укопавање и прелазак у одбрану, што је омогућило неометано извлачење српске војске.

Иако изгубљене, страшне битке на Мачковом камену и Гучеву имале су огроман значај у одбрани наше земље пошто су задржале непријатеља, спречиле га да оствари брз пробој ка Ваљеву и даље у дубину Србије омогућивши тако припрему српске војске за велику Колубарску битку и друго протеривање Аустроугара из Србије.

В. Ст.

Фото: С. Живановић и Архива ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – Два бода однеле пропуштене шансе

РУКОМЕТ: СУПЕР “Б” ЛИГА “ИСТОК-ЗАПАД” – Почиње такмичење

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )