У ГОРЊИМ НЕДЕЉИЦАМА – Мештани спречавају рушење продатих кућа

У ГОРЊИМ НЕДЕЉИЦАМА – Мештани спречавају рушење продатих кућа

Компанија ‘’Рио Тинто’’ јутрос је у Горњим Недељицама од групе мештана спречена да почне припреме за уклањање објеката које је раније купила у овом селу. Мештани, међу којима су и активисти Удружења грађана ‘’Не дамо Јадар’’, тврде да дозволе које компанија има нису ‘’легалне’’, док друга страна тврди да је све по закону. На терену је присутна и полиција.

Златко Кокановић, активиста Удружења „Не дамо Јадар“, рекао је за ЛН да решења с којима су дошли људи из „Рио Саве“, ћерке компаније ‘’Рио Тинто’’, нису регуларна и да мештани неће прекидати блокаду док машине не буду склоњене.

– Решења која су им издата нису легална јер Урбанизам не може да издаје грађевинске дозволе за рушење легално и нелегално изграђених објеката. За нелегалне објекте мора да изађе грађевински инспектор, да наложи уклањање објеката, а за легалне, не постоји у закону предвиђена грађевинска дозвола за уклањање, осим ако на истом месту не правиш други објекат. То што је градска управа издала решења, не значи да су она законска – рекао је Кокановић и додао да на једном решењу пише да је грађевинска дозвола и за легалне и за нелегалне објекте, да су у међувремену контактирали људе из струке, експерте из те области, који су им потврдили да је то немогуће и незаконито.

– Свима нам је јасно да је градска управа изманипулисала и нас као локалну заједницу и компанију „Рио Сава“. Људи из компаније су дошли сматрајући да је решење регуларно, а ми захтевамо да градска управа што пре достави комплетну документацију. Поднели смо захтев пре годину дана и нисмо је још увек добили, а као оправдање за то наведена је њена преобимност, што је смешно у ери електонске поште и дигитализације. Док то не доставе, док не видимо где ће се депоновати опасан и безопасан отпад, а у Србији не постоји ниједна регистрована депонија за грађевински и штетни отпад, нећемо дозволити да се ишта овде даље руши. Надлежни нису закон уподобили, направили су прекршај, а ми смо звали грађевинску инспекцију јутрос, јавила се нека особа рекавши да ће обавестити шефа. Однели смо и у писаној форми захтев да изађу на лице места, а од тада је прошло шест сати и нико се није појавио. Ми смо ту и нећемо се разилазити док се не отерају машине. Немамо намеру да се овде сваки дан прегањамо с њима. Познато је да ова власт уподобљава закон сличним компанијама и не би било чудно да на Скупштини такав закон буде изгласан колико сутра – поручује он и потврђује да му се током дана јавило доста опозиционих политичара и народних посланика, да су неки кренули ка Недељицама да их подрже.

Кокановић истиче да од мештана не зависи да ли ће машине бити склоњене, као и то да су још јутрос, када су видели да стижу, позвали прво полицију, која је одмах дошла, а потом градску управу и грађевинску инспекцију, али да се од њих нико није огласио нити дошао. Надлежнима поручује да сами виде како ће овај проблем решити.

У вези са новонасталом ситуацијом огласила се и локална самоуправа саопштењем. ’’Поводом различитих информација које су се појавиле у јавности, а у вези уклањања напуштених објеката у Горњим Недељицама, обавештавамо јавност да је градска управа, Одељење за планирање и изградњу донело сва решења о дозволи о уклањању објеката која су постала правноснажна на захтев власника парцела и објеката предузећа ‘’Рио Сава Експлорејшн’’ у законом прописаној процедури’’, стоји у саопштењу објављеном на градском сајту, које је потписао начелник градске управе Милорад Матић. Истим поводом огласио се и ‘’Рио Тинто’’.

– Компанија ‘’Рио Сава’’ отпочела је радове на уклањању грађевинских елемената традиционалне архитектуре који претходе рушењу напуштених објеката на парцелама у власништву компаније. Ови објекти и даље настављају да се урушавају и представљају потенцијални безбедносни и здравствени ризик за наше запослене, наше суседе и локалну заједницу. Безбедност радника и заједнице биће приоритет током радова на уклањању објеката. Компанија ‘’Рио Сава’’ је власник земљишта на коме се радови одвијају, а како бисмо спровели ове активности у складу са законом, исходовали смо све неопходне дозволе од локалне самоуправе, односно Одељења за планирање и изградњу града Лознице’’ – наводи се у саопштењу и додаје да се дозволе могу прегледати на интернет страници компаније, ‘’али су услед законских обавеза из њих уклоњени лични подаци’’.

Компанија наводи и да наставља ‘’консултације са локалном заједницом и представницима МЗ Брезјак и Града Лознице’’ и да ‘’радови на рушењу нису почетак изградње пројекта ‘’Јадар’’, већ се рушење предузима да би се обезбедила безбедност и добробит суседа јер напуштени објекти и куће настављају да се урушавају и представљају безбедносни и здравствени ризик’’.

– Нисмо данас дошли да рушимо куће, већ да обавимо припреме за почетак рушења. Грађани који нас у томе спречавају тврде да имамо нелегалне дозволе за рушење. Блокирали су прилаз парцели на којој се налазе машине. Не дозвољавају нам никакве активности. Тврде да су се обратили надлежној републичкој инспекцији 15. августа, што ми нисмо знали. Очекујемо да сутра изађе грађевински инспектор да провери њихове наводе. Укупно има 490 разноразних објеката који требају да се поруше и сви су у власништву ‘’Рио Тинта’’. Када се све уклони, онда долази посебан слој земље да се то поравна као да никада ништа ту није било. Почетни радови на рушењу обухватају уклањање традиционалне архитектуре. Предмети које прикупимо током ових активности биће категорисани и очувани за даља научна проучавања и потенцијално музејско излагање. Остали отпад се класифкује и рециклира, постоји план и на основу њега су нам од Града издате дозволе – изјавили су данас из компаније за ЛН.

Подсетимо, пре годину дана у градској управи су одржани састанци са представницима удружења ”Не дамо Јадар” и ”Опстанак у долини Јадра”, поводом њихових захтева за рушење објеката које је компанија ”Рио Тинто” купила од мештана. Тада је речено да је градско Одељење за планирање и изградњу донело 45 решења за рушење објеката, након што је комплетирана документација у складу са законом.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАН БЕЗ ПОГИНУЛИХ У САОБРАЋАЈНИМ НЕСРЕЋАМА – Појачана контрола саобраћаја

МЕРЕ ЗБОГ КОВИДА – У Лозници још без забране посета

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )