ГОСТ КУЋЕ ПИСАЦА – У Тршићу новинарка из Кине

После гостовања писаца из Северне Македоније и Пољске, трећи гост у оквиру пројекта „Резиденцијални боравак у Кући писаца у Тршићу“, којег су Центар за културу „Вук Караџић“ и Град Лозница угостили овог лета, јесте Баи Лин, књижевница и новинарка из Кине. Она борави у Тршићу од 9. септембра и своју посету завичају Вука Караџића искористила је да боље упозна историју и културу овог краја.

Ова независна новинарка, књижевница, специјална истраживачица у Балканолошком центру на Пекиншком универзитету за стране студије била је главна дописница Одељења за културу Пекиншких новости, али је тај посао прекинула како би се више посветила истраживачком раду. Иначе, пише, углавном, извештаје из области културе и води темељне интервјуе, а разговарала је са више од 120 писаца и научника у земљи и иностранству, укључујући и добитнике Нобелове награде – Петера Хандкеа, Светлану Алексијевич, Олгу Токарчук, Орхана Памука и друге. Ауторка је књиге „Двоструко време: разговор са западном књижевношћу“, а тренутно се највише бави историјским и културним проблемима на Балкану. Управо је завршила писање књиге „Привлачност граница: доживљај Југославије“, а, како је рекла за ЛН, боравак у Тршићу искористила је за прикупљање нове грађе за другу књигу о историји и култури на Балкану.

– Последњих пет година путујем бившим републикама Југославије и у том периоду сам стекла пријатеље попут Ненада Шапоње, директора Клутурног цента Војводине „Милош Црњански“, и Владимира Пиштала, управника Народне библиотеке Србије. Они су ми предложили да боравак у Србији повежем са посетом „Кући писаца“ у Тршићу током Вуковог сабора, како бих боље упознала ове просторе. Из мог путовања је и настала књига коју сам завршила, а која се бави просторима бивше Југославије. Иначе, у Тршић сам дошла не знајући баш много о том месту, али сам доста истраживала о Вуку Караџићу и упознала сам се са многим историјским подацима и чињеницама – рекла нам је Лин.

Како је објаснила, све то ће ући у другу књигу коју већ припрема и у њој ће описати ове просторе, али ће се бавити културом и историјом на Балкану, као и економским и социјалним односима.

– Осетила сам овде велику љубав према мештанима и људима с којима сам се дружила и сарађивала. У разговору с пријатељима одавде стекла сам утусак да су, у поређењу с људима из Војводине, више отворени, емотивни и да су окренути природи. Боравак у Тршићу је важан део мог истраживања у Србији и имаће посебан одељак у новој књизи, а верујем да су ме и људи заволели јер их ја доживљавам као блиске пријатеље. Пошто предајем бруцошима на Универзитету у Пекингу, увешћу додатно предавање о Тршићанима и Лозничанима, а планирам у октобру да доведем групу писаца и фотографа којима ћу препоручити да свакако посете Тршић. И ја ћу бити с њима, уколико све добро испланирамо – поручила је гошћа из Кине чији се боравак у „Кући писаца“ завршава у суботу.

С. П.

Фото: ЦЗК „Вук Караџић“  

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У КУД „КАРАЏИЋ“ – Позив за глумце аматере

НАШИ СМО – Нико нема што…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )