У УЛИЦИ 23. СЕПТЕМБАР – Стали радови

Таман када се помислило да ће коначно бити решен проблем накупљања воде и лошег коловозног застора у Улици 23. септембра где су крајем јула почели радови, то се није догодило. Посао је обустављен јер станари ове улице траже да се уједно уради и фекална канализација што, како кажу надлежни из локалне самоуправе, није могуће у овом тренутку

Почетком фебруара ЛН су писале о деценијском проблему које имају грађани који живе у Улици 23. септембар (некадашња Марка Радуловића), који је додатно добио на тежини постављањем семафора на раскрсници на шабачком путу и усмеравањем саобраћаја ка ваљевском путу чиме је постао изузетно фреквентан. Поред свега тога, подељен је између две месне заједнице, лева страна од шабачког пута припада Клупцима а десна МЗ Степа Степановић. Станари су забележили да за сат времена кроз њихову улицу прође и по више од 150 возила, а од три сата ноћу не може да се спава од камиона који овуда тутње. Поред баруштине која се ствара после обилније кише и потпуно прекрије део улице и дворишта па се пешке не може проћи, по целој дужини пута налазе се бројне ударне рупе и ружне “закрпе”.

Станари су се више пута у току последње три деценије окупљали, жалили се локалној самоуправи, али пошто је у питању магистрални пут а не локални, он је у надлежности државе. Међутим, и поред тога, крајем јула почели су радови у режији града. Како је тада изјавио Никола Драгићевић, директор ЈП “Лозница развој”, у питању је реконструкција атмосферске канализације у дужини од 300 метара која подразумева укопавање пет упојних бунара, постављање нових сливних шахти и замену цевовода кишне канализације, након чега је требало да уследи и замена асфалта, али се то није десило. Наиме, мештани ове улице траже да се уједно са овим радовима постави и фекална канализација.

Хоће фекалну канализацију

Милосав Кикановић, председник Савета МЗ Степа Степановић, за ЛН каже да је на састанку са главним урбанистом, замеником градоначелника и директором “Лозница развоја”, са грађанима улице са леве и десне стране, оформљена комисија од три члана која ће “бити у вези” са представницима градске управе када се буде договарало о даљим радовима.

– Мештани хоће фекалну канализацију и да се ураде тротоари. Представници локалне самоуправе су преузели на себе, иако то није у њиховој надлежности, да ураде оно што могу, односно да ураде кишну канализацију и пресвуку слој асфлата док се не створе услови за постављање фекалне канализације. Лепо су људи изложили шта ту може да се уради а шта не може. Рекли су да неће да заустављају радове, они су тражили да их зауставе, као председник МЗ ја ту ништа не могу да урадим – истиче Кикановић.

Милан Максимовић, један од станара на којег нас је упутио Кикановић, потврђује да је проблем настао због фекалне канализације.

– Они раде кишну канализацију и хоће да пресвуку асфалт а обећали су да ће да раде и фекалну, међутим, то сада сви избегавају. Замислите, радити један посао, поставити асфалт, урадити тротоаре, кишну канализацију а после лупати нов асфалт и постављати фекалну канализацију, па ко је то радио? Они кажу да је пут у надлежности ЈП “Путева Србије” а коме ми плаћамо накнаде за градско грађевинско земљиште, порез и остало. Срамота је да су све улице до наше и по селима урађене а наша надомак центра није – разочарано каже Максимовић.

Боље “ишта” него ништа

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је био на састанку са станарима, каже да иако је пут у надлежности “Путева Србије”, локална самоуправа је хтела да изађе у сусрет мештанима и да учини оно што се у овом тренутку може учинити.

– Једно од решења је било да се раде упојни бунари да кишна канализација иде у земљу јер није могуће у Болнички канал пошто је у питању висинска разлика, немогуће је одвести воду узбрдо. Они су изразили жељу да се уради и фекална канализација што ми разумемо, али да би се то урадило, морамо добити сагласност “Путева Србије”, морамо најпре, да се обратимо Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре а оно ће тражити услове од “Путева Србије”. То је процес који траје. Наш предлог је био да урадимо кишну канализацију и када буду добијени услови да се ради и фекална. Неки од њих су, на састанку, то прихватили, други су опет били мишљења “нека овог асфалта док ми не добијемо услове и док се не уради пројекат”, и на томе се остало док се не усагласе – каже Ђокић.

Напомиње да ће се тек када се добије потребна сагласност размишљати где одвести кишну канализацију, да ли у Прешернову улицу или шабачки пут. У међувремену ће се радити станица за пречишћавање отпадних вода која ће, како каже, сигурно омогућити да се ободни прстен прошири на Воћњак, Пасковац, Трбушницу, како би сви могли да се прикључе на кишну канализацију.

Напоменуо је да је проблем у улици настао и због једног дела несавесних станара који су своје септичке јаме прикључили упојним каналима и запушили их.

– Хтели смо да им изађемо у сусрет и узели смо да радимо нове упојне канале, наравно, сада више нико неће моћи у њих да уведе своје септичке јаме, има их више и мислимо да се вода неће стварати на путу. Предложили смо и да се пресвуче слој асфалта, да то све изгледа пристојније. Када добијемо дозволе, морамо га пресећи, али шта да се ради – закључује Ђокић.

После свега остаје питање – шта је свих ових деценија радило одговорно предузеће које је надлежно за одржавање овог пута удаљеног од центра града само километар и зашто овај проблем до сада није решен на прави начин онако како струка налаже?

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

‘’ЗИД ПЛАЧА“ ПРЕД КАМЕРАМА – Снимљен спот за ‘’Рио Тинто марш са Дрине“

ЗАВРШЕН 90. ВУКОВ САБОР – Без језика нема ни народа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )