У МАЛОМ ЗВОРНИКУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ – Министарка Маја Гојковић отворила галерију

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ – Министарка Маја Гојковић отворила галерију

Свечаност поводом Дана општине данас је у Малом Зворнику почела отварањем новоуређеног галеријског простора у холу Библиотеке „17. септембар“, а пресецањем траке отворила га је потпредседница Владе Србије и и министарка културе Маја Гојковић, чије министарство је финансирало радове кроз пројекат „Градови у фокусу“.  

Гојковићева је потом обишла просторије библиотеке, упознавши се са радом установе, а са директорком Славојком Спасеновић разменила је и пригодне поклоне. Уручена јој је и почасна чланска карта малозворничке библиотеке.

Свечана седница Скупштине општине поводом 68. рођендана, одржана је у великој сали Дома културе у присуству бројних званица, представника државних органа и институција, локалних самоуправа из Србије и Републике Српске, установа, јавних предузећа, привредног сектора, верских заједница и различитих организација. Све их је поздравио председник општине Зоран Јевтић, упутивши честитке суграђанима и наводећи да је овај празник за становнике Малог Зворника по много чему посебан и важан, али да уједно пружа прилику и за осврт на историју и постигнућа која су резултат заједничке посвећености и рада.

 – Ово је посебан тренутак за нас, који нам пружа прилику да заједно сагледамо пређени пут, постигнућа која смо остварили и циљеве којима тежимо. Време у којем живимо и радимо није лако. Сведоци смо свакодневних превирања и веома сложених друштвено-политичких прилика у свету, које се неминовно одражавају и на нашу земљу. Упркос томе, захваљујући мудрој политици нашег државног руководства, и даље успешно одолевамо изазовима и бележимо изванредне резултате у раду. Данас смо овде да, између осталог, покажемо шта смо све вредним радом за годину дана постигли у нашој локалној заједници и шта намеравамо да урадимо у наредном периоду – рекао је Јевтић најавивши кратки документарни филм о свему што се дешавало у протеклих 12 месеци у општини.

Он је истакао да је општина инвестирала у инфраструктуру, привреду и побољшала услове за пословање. Улагало се у здравство, образовање, спорт, културу и бригу о свим категоријама становништва. Јевтић је нагласио да је Мали Зворник постао пример добре управе и ефикасног трошења ресурса и да сваки појединац има свој допринос у изградњи заједнице.

– Заједно смо постигли много, али има још посла пред нама. Имамо визију боље и просперитетније општине у којој ће сваки грађанин имати прилику за развој и напредак. Да бисмо остварили ту визију, морамо наставити да радимо заједно, да помажемо и доприносимо одржавању мира и стабилности у нашој земљи, како би скупа могли даље да напредујемо и да се економски развијамо – поручио је Јевтић.

Уследило је уручење општинских повеља и плакета, јавних признања као посебног облика друштвене захвалности за постигнуте резултате и значајна остварења у науци, производњи, просвети, здравственој заштити, спорту и другим областима од интереса за Мали Зворник. Добитници плакета су Славица Џиновић, новинарка дописништва РТС у Лозници, затим, постхумно, Верица Петковић, медицинска сестра из Малог Зворника, Драгољуб Аћимовић, дугогодишњи спортски радник, и Верица Радић, из Доње Борине, наставница физике и математике у ОШ „Бранко Радичевић“. Повеље за 2023. годину додељене су Андреју Вучићу, за вишегодишњу активну подршку иницијативама руководства локалне самоуправе за унапређење квалитета живота у локалној заједници, Горану Миљковићу, председнику општине Бела Паланка, Бранку Миљковићу, власнику предузећа „Равнаја трејд“, Бобану Бирманчевићу, државном секретару у Министарству привреде Србије, др Јелени Владић, младој научници пореклом из малозворничког краја,  др Марку Шпилеру, директору Центра за менаџмент из Београда, и Маји Гојковић, потпредседници Владе Србије и министарки културе, која се обратила у име награђених.

– Ово вредно признање је потврда чињенице да за Министарсво културе не постоје мале и велике средине и уједно подстицај да наставимо заједно да радимо за добробит грађана Србије. Мали Зворник, иако једна од најмлађих и најмањих општина прелепог Мачванског округа, вековима је познат по историји и наслеђу које су градили марљиви и честити људи на понос читаве наше земље. Важни историјски локалитети, као што су археолошко налазиште Орловине, подземни град Карађорђевића, бројне културне манифестације, само су део сведочанства вредне вишевековне традиције овог краја. Србија данас са поносом негује своје наслеђе и традицију поносна на свој национални идентитет. Само на чврстим темељима историје можемо да градимо будућност напретка и просперитета. Дубоко смо свесни да економски и инфраструктурни напредак мора пратити што садржајнији култуни живот јер само на тај начин можемо истински побољшати квалитет живота у локалној заједници. Повеља која ми је додељена сведочи да су грађани препознали посвећеност Владе Србије и Министарества културе, усмерену на равномерни развој и напредак сваког дела наше земље. Децентрализација културе један је од најважнијих приоритета министарства. Ослањајући се на одговорну државу и политику председника републике, Мнистарство културе делима недвомсилено потврђује да је сваки део наше земље подједнако драгоцен и важан за њен свеукупни напредак. Водећи се тим принципима, министарство на чијем сам челу пре три године је удвостручило буџет намењен конкурсу „Градови у фокусу“, како бисмо створили могућност да свако место Србије добије модерне домове културе, библиотеке, музеје, галерије, биоскопе и позоришта. У претходне две године 22 милиона динара смо издвојили Малом Зворнику кроз „Градове у фокусу“, а заједно са локалном самоуправом успели смо да библиотека добије нови мултифункционални простор. Наставићемо да оснажујемо културу у целој Србији – рекла је министарка Гојковић.

У наставку свечаности приређен је пригодан културно-уметнички програм.

Историја

Општина Мали Зворник постоји од 26. септембра 1955. године, када је званично основана. Пре тога, као управна јединица, у документима се појављује у саставу различитих срезова. Истог дана је званично пуштена у рад Хидроелектрана „Зворник”, а датум везан за формално настајање обележаван је као Дан општине Мали Зворник све до деведесетих година прошлог века. Од деведесетих до данас као Дан општине  обележава се 17. септембар, у знак сећања на 1944. годину, када су припадници НОВ и ПОЈ ослободили већи део територије и насељених места данашње општине од немачких окупатора у Другом светском рату.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВРШЕН 90. ВУКОВ САБОР – Без језика нема ни народа

У УЛИЦИ 23. СЕПТЕМБАР – Стали радови

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )