ОБАВЕЗАН СКРИНИНГ НОВОРОЂЕНЧАДИ – Почело и у Лозници

У свим породилиштима у Србији јуче је почео обавезан скрининг новорођених беба на спиналну мишићну атрофију (СМА) о трошку Републичког фонда здравственог осигурања. Како је за ЛН потврдила Драгана  Митровић, представница за односе са јавношћу Опште болнице у Лозници, и у породилишту ове установе јуче је отпочео скрининг на ову ретку болест.

– Новорођеној деци су из пете узете две капи крви, стављене су на филтер папир и послате на Биолошки факултет у Београду где се ради анализа узорака –  истиче Митровићева.

Како се наводи у саопштењу РФЗО, циљ увођења скрининга одмах по рођењу јесте рана дијагностика, када нема симптома болести, што је од највећег значаја за исход лечења, а тестирањем по рођењу неће се више губити време на постављање дијагнозе.

Уколико се установи да је дете оболело од СМА и терапија ће бити о трошку државе. Она се лечи иновативним генетички дизајнираним терапијама, а у нашој земљи су доступне све три терапије које постоје у свету.

Иначе, у породилиштима су се до сада, такође о трошку државе, радила тестирања на само три ретке болести узимањем капи крви из пете. У питању су скрининг за фенилкетонурију – болест метаболизма која може да доведе до менталне ретардације, психосоматских поремећаја и до епилептичних напада, хипотиреозу – смањена функција штитне жлезде, а од пре две године ради се и скрининг на цистичну фиброзу.

На Биолошком факултету кажу да је тачност скрининга 98 одсто, преосталих два одсто оболелих се можда неће показати као позитивни, што не значи да се болест неће развити, али те особе никада не развију њен најтежи облик. Последица касног откривања болести је неповратно одумирање моторних неурона, што за последицу има трајни инвалидитет или рану смрт.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ – Вијори се тробојка

КОШАРКА – Лозничани у Словачкој

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )