ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ – Прва помоћ у дигиталном свету

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ – Прва помоћ у дигиталном свету

Црвени крст Лознице одржао је јавни час у Бањи Ковиљачи којим је обележио Светски дан прве помоћи. У бањском парку је Зорка Владић, секретар лозничког Црвеног крста, са предавачима прве помоћи и волонтерима – омладинска екипа прве помоћи Црвеног крста Лозницe на дан одржавања 10. ‘’Краљевског карневала’’, приказивала посетиоцима поступак кардиопулмоналне реанимације, коришћењем лутке – тренажера.

Ко је хтео могао је да прође кратку обуку и проба да савлада технику указивања прве помоћи, односно ренимације. Овогодишња порука Светског дана прве помоћи је ‘’Прва помоћ у дигиталном свету“. Дигитална технологија помаже да информације о првој помоћи буду доступне великом броју људи. Може се користити на свим нивоима едукације – од представљања основних чињеница о првој помоћи до напредног учења или курсева за освежавање знања.

Дигитална технологија данас омогућава свакоме да са или без приступа интернету стекне основна сазнања о томе када и како применити прву помоћ. Грађани су имали прилике да упознају  дигиталне алате путем којих могу унапредити и проверити стечено знање из прве помоћи. Постоји и апликација Прва помоћ која се може ‘’скинути’’ у телефон са корисним саветима, како реаговати у несрећи, са објашњенима за одређене ситуације када је некоме потреба помоћ.

Светски дан прве помоћи глобално се обележава сваке друге суботе у септембру, а проласила га је Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца 2000. године и отада се указује на њен значај.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОЧИЊЕ 90. ВУКОВ САБОР – На отварању Филхармонија младих „Борислав Пашћан“

ОБЕЛЕЖЕНА 109. ГОДИШЊИЦА ГУЧЕВСКЕ БИТКЕ – Отргнута од заборава

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )