ОБЕЛЕЖЕНА 109. ГОДИШЊИЦА ГУЧЕВСКЕ БИТКЕ – Отргнута од заборава

ОБЕЛЕЖЕНА 109. ГОДИШЊИЦА ГУЧЕВСКЕ БИТКЕ – Отргнута од заборава

Код спомен-костурнице на Гучеву данас је обележена 109. годишњица од Гучевске битке у Првом светском рату, познате и као ”Битка изнад облака”. Свечаности су, поред бројних грађана, присуствовали и представници Града Лознице, бројних удружења и принц наследник Филип Карађорђевић.

На спомен-костурницу, у којој почивају војници обе сукобљене војске, венце су положили представници Града, Центра за културу ”Вук Караџић” – организатора свечаности, принц Филип, представници више удружења грађана и покрета Двери и Заветници.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, подсетио је окупљене да је битка вођена на Гучеву била део великих операција вођених у јесен 1914, познатих као Битка на Дрини.

– Била је то неравноправна борба. Број мобилисаних аустроугарских војника био је једнак трећини становника Србије. Српски официри, војници и сељаци пружили су снажан отпор, што је, свакако, допринело каснијој победи на Колубари, а помогло је и Русима да потуку Аустријанце у Галицији. Србија и данас води борбу, али не ону коју су наши преци водили оружјем него дипломатску за своју јужну покрајину (Косово и Метохија, прим. аут), за економски развој, отварање нових радних места, за изградњу институција. Сваки нови дан проведен у школи, фабричкој хали, спорту, уметности мора бити бољи од претходног. Наши приоритети су учење и знање, а наш циљ је снажна, модерна и достојанствена Србија, а да бисмо га постигли, морамо поштовати наше претке. Они су наш национални идентитет и без тога ми нисмо ми – казао је Ђокић.

Горан Вилић, кустос Музеја Јадра, говорио је о непријатељској офанзиви на фронту који се пружао дуж десетак километара, а на који је Поћорек послао 123 и по хиљаде, од укупно ангажованих 215 хиљада војника, наспрам 60 хиљада српских бораца.

Пешке од Лознице до спомен-костурнице

Он се захвалио Удружењу грађана ”Гучевски марш” на томе што се придружило Центру за културу и помогло да се од заборава отргне Битка на Гучеву. Око 500 учесника гучевског марша дошло је до спомен-костурнице пред почетак свечаности заједно са принцом Филипом, а Миодраг Стојнић, председник удружења, казао је да су марш покренули зато што је Битка на Гучеву била неоправдано у сенци оних на Церу и Колубари.

Миодраг Стојнић

– Видим да смо на добром путу да то исправимо и да код народа подигнемо свест о томе колико је ова битка значајна. На стотинак метара одавде можете видети ровове удаљене само седам метара једне од других и то показује колико је ова планина била битна јер се са ње контролисала цела долина Јадра и правац ка Ваљеву, куда је непријатељ планирао да продре. Данас на мајицама носимо лик деде Ђорђа као омаж њему, преминулом ове године, који је цео живот посветио чувању костију јунака сахрањених на Зејтинлику, наставивши да ради дедин и очев посао – казао је Стојнић.

У пригодном програму учествовали су гуслар Милутин Ђуричић и етно-група ”Лозице”.

Принц Филип са учесницима гучевског марша

Битка изнад облака

Пета и Шеста армија Двојне монархије кренуле су на Србију у ноћи између 7. и 8. септембра бројније и опремљеније од Друге и Треће српске армије које су држале положаје на десној обали Дрине. План је био да се фронталним нападом преко доњег тока Дрине овлада Мачвом и запоседну Гучево, Борања, Јагодња и Соколске планине како би се отворио пут ка Ваљеву и унутрашњости Србије чиме би се главнина српске војске нашла у незавидном положају.

Аустроугарски генерал Поћорек појачао је своје снаге 42. Домобранском ”Вражјом” дивизијом која је у нашем крају починила страховите злочине. У сукоб са надмоћнијим непријатељем српска војска ушла је без залиха потрошених у два Балканска рата, па се оскудевало и у храни, одећи, обући, али и муницији због чега су српски војници морали да буду довитљиви. Како би се онемогућило дејство непријатељске артиљерије браниоци су се трудили да ровове приближе што више непријатељским па су се нашли на десетак метара одстојања, а најближе на Еминовим водама где је између ровова било тек седам метара.

Аустроугарска војска је коначно овладала гребеном Гучева 6. новембра, али се ”Битка изнад облака” не може сматрати потпуним поразом српске војске јер је 55 дана херојски одолевала далеко надмоћнијем непријатељу и тако омогућила Врховној команди да припреми кључну офанзиву која ће се одиграти у Колубарској бици.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КУП ‘’ДАНИ ДРИНЕ” – Двадесети скуп на Брањеву

ВЕЛИКО СРЦЕ МЕШТАНА КОВИЉАЧЕ – ’’Хуманитарни бик“ за децу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )