СРС ОБЕЛЕЖИЛА 31. АВГУСТ – Овај датум да буде државни празник

Осамдесет и друга годишњица првог ослобођења Лознице у Другом светском рату обележена је полагањем венаца на спомен-бисту Веселина Мисите у Улици Миодрага Борисављевића. Венце су у 11 часова положили представници Српске радикалне странке (СРС) и припадници равногорских четничких организација.  

Срето Перић, члан Председничког колегијума странке и председник Окружног одбора СРС, рекао је за портал ЛН, да од 1998. године и подизања спомен-бисте Веселину Мисити на данашњи дан, сваке године, ова странка полаже венац и ту традицију ће наставити.

– Град Лозница од 2017. на један озбиљнији начин има приступ овом догађају. Мислим да се у Лозници не користи довољно овај дан, то је један од веома значајних датума, имајући у виду да је Други светски рат почео 1. септембра 1939. а први заробљени немачки војници су били тек 31. августа 1941. у Лозници. Значи, нико није успео да зароби ниједног немачког војника пуне две године рата, а то је пошло за руком Србима, Јадранима, предвођеним у то време потпуковником Веселином Миситом. Као посланичка група СРС годинама смо, када је била расправа на ову или сличне теме, говорили о томе и наша жеља је да овај датум постане државни празник. Лозница и шира околина има доста годишњица, али ову никако не бисмо смели да заобиђемо и не подигнемо на виши ниво – казао је Перић.

Подсетимо, последњег дана августа 1941. године, око 300 устаника под командом Веселина Мисите, потпуковника краљевске војске, ослободило је лозничку варош. У борбама је погинуло осам устаника и Мисита, који је посмртно унапређен у чин пуковника и одликован Карађорђевом звездом првог степена са златним мачевима, а рањена су четири борца. Заробљена су 93 припадника немачког Вермахта. После тешких борби устаници су ослободили и Бању Ковиљачу, али је после 40 дана слободе Лозница поново пала у руке Немаца. Нешто више од три године после првог ослобођења, Лозницу су 23. септембра 1944. ослободиле  партизанске јединице НОВЈ и донеле слободу која траје.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Сећање на Миситу и устанак

НА КОМЕМОРАТИВНОМ СКУПУ – Опростили се од Драгана Бартуле

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )