ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПРВОГ ОСЛОБОЂЕЊА ЛОЗНИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ – Јадар је увек волео слободу

Поводом обележавања 82. годишњице од првог ослобођења Лознице у Другом светском рату, када је она непуна четири и по месеца од капитулације Краљевине Југославије, била прво веће место ослобођено од Немаца у целој поробљеној Европи, данас је у Галерији „Мина Караџић“ отворена документарна изложба „Од слободе до стратишта“, чији су аутори Горан Вилић, кустос историчар, и Зоран Тошић, кустос педагог у Музеју Јадра. Програм је придедио Центар за културу „Вук Караџић“, а директoрка ове установе Снежана Нешковић Симић је рекла да град Лозница негује културу сећања кроз разне програме које током целе године спроводи Центар за културу.

– Све значајне личности и историјски догађаји на овом подручју, од Првог српског устанка, обавезују нас да их достојанствено обележимо, тако да је и 31. август 1941. године и прво ослобођење Лознице у Другом светском рату од немачког окупатора значајан датум са историјске мапе догађаја којима посвећујемо пажњу. У ту част и част потпуковника Веселина Мисите овај дан обележавамо на неколико начина у граду. Делегације града, Центра за културу, Војске Србије и четничких удружења из Сремске Митровице, Ваљева и Републике Српске, положиле су венац крај споменика Веселину Мисити на градском гробљу, а одржан је и верски обред. Ова изложба је још један прилог томе – рекла је директoрка.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је подсетио на догађај из славне прошлости Јадрана, али и на значај Веселина Мисите за слободу Лознице.

– Ми се данас сећамо акције храбрих устаника које је предводио потпуковник Краљевине Југославије Веселин Мисита. Мостарац, родом из Буне, човек и официр блиставе биографије, организовао је наше људе овде и напао места на којима су се налазили немачки војници и команда. Вуков дом културе је једно од места, као и зграда гимназије и кафана Лазе Хајдуковића. Немачки отпор је сломљен, Лозница ослобођена, али је, нажалост, потпуковник изгубио живот. Захваљујући храбрим устаницима, Лозница је била прво веће слободно место у поробљеној држави и доласком слободе кренуло је организовање живота. Било је лакше све то организовати кад више нема Немаца. Иначе, у тој акцији устаника, више од 90 немачких војника је изгубило живот, али, нажалост, и ми смо имали губитака. Слобода је трајала око 40 дана, знало се да је Немачка окупирала целу земљу и већ 3. октобра је пред хотелом „Европа“ одржан збор на коме је договорено да се сви наоружани Јадрани организују и да се крене у борбу са непријатељем. Знамо шта се после дешавало у Јадру. То је био почетак четворогодишње борбе. Наше је да се сећамо устаника и да чинимо све да се нешто слично никада не понови – поручио је Ђокић.

Као један од аутора изложбе, Зоран Тошић је изнео неке детаље у вези са овим догађајем истичући да Јадрани никада нису штедели животе за слободу и живот у миру.

– Јадар је одувек љубио слободу. На сто метара одавде је лознички шанац где је војвода Анта Богићевић бранио Лозницу 1810. године, а тридесетак километара одавде је Текериш, место где је Дринска дивизија у долини Јадра, на левом крилу тадашњих операција и на Церу предвођена Степом Степановићем бранила Србију од Аустроугарске. Веселин Мисита и ослобођење Лознице 31. августа 1941. године је само један у низу догађаја који потврђују да је Јадар љубио слободу. Мисита је био елитни официр Војске Краљевине Југославије и није случајно дошао у Јадар половином јула 1941. јер, као и многи официри српске националности, није желео да положи оружје. Почетком августа је шпијунирао Немце у граду, сакупљао спискове добровољаца и војника, а акцију је повео 30. августа у Троноши. Део ове изложбе говори о том догађају, а у недељу, 31. августа 1941. око триста устаника кренуло је да заузме Лозницу. Три упоришта немачких јединица су уништена, али је у тим борбама погинуо Мисита. Милорад Бањанац, који га је последњи видео живог, испричао је да је поред њега прошао Мисита огрнут пелерином која је лепршала јер је почела да пада киша. Само му се осмехнуо и бацајући бомбе улетео у кафану код Лазе Хајдуковића, где је очекивао јаче немачко упориште. На жалост, немачи митраљез из дворишта са једног чардака га је покосио и он је пао као најзначајнија жртва тога дана. Поред њега још девет устаника – рекао је Тошић додајући да изложба приказује историју мало даље, до октобра у Драгинцу, када је 2.677 Јадрана побијено и да су сви ти догађаји везани за слободарски дух Јадра

Поводом обележавања годишњице првог ослобођења Лознице у Другом светском рату синоћ је у Библиотеци Вуковог завичаја одржано и предавање „Потпуковник Веселин Мисита и устанак у Јадру“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СРС ОБЕЛЕЖИЛА 31. АВГУСТ – Овај датум да буде државни празник

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Сећање на Миситу и устанак

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )