ЦРВЕНИ КРСТ У ЛОЗНИЦИ – Обележавају Међународни дан несталих 

Међународни дан несталих, који се обележава сваке године 30. августа, светски је дан сећања на све нестале особе у сукобима или несрећама, дан у којем се позива на саосећајност и солидарност са члановима њихових породица и њихово право да сазнају истину о судбини својих вољених. Црвени крст у Лозници обележавајући овај дан истиче да је то прилика да се сетимо свих жртава и да им одамо пошту коју заслужују.

Према подацима Црвеног крста Србије, после избијања ратних сукоба на територији бивше Југославије још увек се близу 10.000 особа води као нестало у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији, а према подацима Међународног Комитета Црвеног крста, у региону се данас тражи још 9.876 особа несталих током ратова деведесетих година на простору бивше Југославије. Од укупног броја несталих, према подацима Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и подацима надлежних органа у Републици Српској, око 3.700 особа је српске националности, а расветљавање судбине несталих јесте приоритетна активност Службе тражења Црвеног крста Србије која ради и на успостављању породичних веза у области хуманитарних тражења као и миграција.

Црвени крст учествује и у пројекту под називом „Trace the Face“, који је покренут 2013. године. Пројекат има за циљ да пружи подршку хиљадама избеглица које долазе из земаља Блиског истока и Африке да поново успоставе прекинуте породичне везе и пронађу своје сроднике од којих су се раздвојили на мигрантској рути према земљама Западне Европе.  Пројекат укључује интернет платформу за тражење лица путем објаве фотографије тражиоца. Преглед објављених фотографија је доступан свима који траже своје сроднике било где у свету на вебсајту пројекта www.tracetheface.org, док тражиоци који то желе своје фотографије могу објавити преко националних друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца у земљама Северне Америке (Канаде), Европе, Аустралије, Азије и Африке.

По пројекту „Trace the Face“ тренутно има 22.000 регистрованих тражилаца и преко 34.000 регистрованих несталих особа.

ЛН

Фото: Црвени крст

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Предавање о Мисити и устанку у Јадру

У ТРБУШНИЦИ – Играли у спомен на Жутог

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )