У СУСРЕТ НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ – Крајње време за опремање школараца

У СУСРЕТ НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ – Крајње време за опремање школараца

До почетка нове школске године остало је мало времена и за оне који то већ нису учинили, крајње је време за куповину уџбеника и школског прибора. Ако је за утеху, цене нису драстично мењане, али свакако ће то бити велики удар на кућни буџет

За опремање школараца, највише новца из кућног буџета треба издвојити за уџбенике, цена комплета за ниже разреде основних школа је око 7.300 динара, а за више и до 19.000 динара. Што се тиче средњих школа, цене уџбеника из општих предмета које имају све школе крећу се од 550 до нешто више од 1.500 динара, док комплети уџбеника коштају од 13.000 до 19.000 динара зависно од избора збирки задатака и радних свезака.

Као и прошлих година, држава у договору са школом обезбеђује и један део бесплатних уџбеника за ученике који примају социјалну помоћ, за трећег и четвртог ђака у породици, децу самохраних родитеља, незапослених или оних са ниским примањима.

На сајту Министарства просвете се наводи да су сви уџбеници који су прошли стручну оцену и имају одобрење министарства, до 1. фебруара уврштени у Каталог уџбеника и могу се користити у наредној школској години. У свакој школи Наставничко веће доноси одлуку о избору уџбеника уз образложење Стручног већа за разредну наставу.

После куповине уџбеника, трошковима није крај, за школски прибор и ранчеве такође треба издвојити знатну суму новца, цена зависи од произвођача и квалитета. Свеске, у зависности од корица и квалитета, коштају од 49 динара па навише, најјефтиније графитне оловке су 27,  а гумице 31, док је шестар 260 динара. Ове године цене перница су скочиле, за пуне треба издвојити најмање 1.300 динара, а за празне упола мање. Најскупљи су ранчеви, цене се крећу од 2.000 динара па навише, али на појединим сајтовима могу да се пронађу на снижењу и за 1.200 динара, али је питање каквог су квалитета.

Наравно, приликом куповине важи старо проверено правило да треба обићи више места јер увек постоји могућност да се пронађе и нешто јефтиније, а можда и квалитетније.

Из Министарства просвете обавештавају да је на састанку њихових представника са представницима Министарства унутрашњих послова договорено да ће од 1. септембра полиција обезбеђивати све школе у Србији и да ће полицајци бити присутни пре, за време трајања наставе, као и после завршетка часова у обе смене. Осим у школским двориштима, биће појачане полицијске патроле у близини школа где ће контролисати безбедност саобраћаја.

Ђачки календар

Министарство просвете објавило је ђачки календар за основне и средње школе. У њему се наводи да прво полугодиште почиње у петак 1. септембра, а завршава се у петак 29. децембра, док друго почиње у понедељак 22. јануара 2024. а завршава се у петак 31. маја за ученике осмог разреда, односно у петак 14. јуна за ученике од првог до седмог разреда. Свечана подела ђачких књижица, односно сведочанстава ученицима од првог до седмог разреда обавиће се у петак 28. јуна. Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит у петак 22. и суботу 23. марта, а завршни испит у понедељак, уторак и среду 17, 18. и 19. јуна.

За средњошколце прво полугодиште је као и код основаца, а друго, такође, почиње 22. јануара али се завршава 21. јуна, за ученике четвртог разреда гимназија 24. маја, а за ученике трећег разреда трогодишњег и четвртог разреда четворогодишњег образовања стручних школа друго полугодиште траје до 31. маја.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Лакше се дише

СУСРЕТ У „ГРАДУ МЛАДОСТИ“ – Спојила их радијска емисија

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )