ГОДИШЊА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА СРБА МУСЛИМАНСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ – Не треба се либити порекла

Годишња скупштина Удружења Срба муслиманске вероисповести (УСВМ) одржана је синоћ у етно-селу ”Сунчана река” у Горњој Ковиљачи у присуству бројних гостију, међу којима су били и Дејан Сталовић градски менаџер, и Марко Јовановић, члан Градског већа, а о Србима исламске вере говорили су професори Салих Селимовић и Никола Жутић.

Сулејман Спахо, председник УСВМ, каже да је удружење опстало захваљујући подршци људи који су свесни његовог значаја. Последње две године није било много активно због епидемијске, али и финансијске ситуације, али ће се сада, најављује Спахо, то променити.

– Ми смо оснивањем УСВМ хтели грађане који се изјашњавају као Срби муслиманске вероисповести да укључимо у српски корпус јер су они свесни да им је Србија мајка и да се у њој могу осећати као своји на своме. Јесмо регистровани на државном нивоу, али највише радимо на локалу и зато смо позвали професоре Салиховића и Жутића да нас подрже и промовишу на својим предавањима. Жао ми је што још нисмо успели да добијемо чланове из Малог Зворника. Имамо потенцијала за ширење друштва, све је засновано на историјским чињеницама и морамо већ једном знати ко смо, шта смо и одакле смо – рекао је Спахо за портал ЛН.

Салих Селимовић, историчар и публициста из Сјенице, добитник Вукове награде 2013. године, каже да је оснивање оваквог удружења добра идеја коју је реализовао Спахо са сарадницима. Он наглашава да то није било лако у постојећем односу политичких и идеолошких питања.

– Нажалост, тачно је да постоје неслагања са обе стране, и код Срба да постоје Срби муслиманске вероисповести, и код Муслимана да су српског порекла, али не треба се предати, треба радити на томе колико је могуће у постојећим условима. За велике ствари никада нису били повољни услови, увек се требало борити и касније се показивало да је то у реду. Ја на томе много радим кроз моје књиге и јавне наступе. Не треба се либити тога да смо српског порекла и од тога не треба одустати. Најлакше је одустати – казао је за ЛН Селимовић.

Салих Селимовић

Он подсећа да су и Вук Караџић и Доситеј Обрадовић писали о тој теми.

– Доситеј је помињао да су Срби сва ”три закона”, све три вјере, али су Срби, и то је суштина. Прављене су грешке око тога, треба то да признамо, не треба да гледамо једнострано јер је и са једне и са друге стране било погрешних приступа. Најгоре је када се води дневна политика јер она прави дневни успех, а дугорочно велику штету – нагласио је историчар.

Др Никола Жутић, историчар, каже да је постојање УСМВ веома значајно и да се нада да ће се проширити.

Никола Жутић

– Спахо је хтео да се укључим јер смо тада били посланици СРС у Народној скупштини и то је била забрањена тема. У Скупштини нико не говори о проблему Срба исламске вјере и ми смо то покренули 2012. године. После сам писао књиге о Мустафи Мулалићу, изузетном интелектуалцу, Србину исламске вјере. То су занемарени појединци, велики интелектуалци који су припадали, као Срби исламске вјере, Либералној интернационали, били су масони и као такви учествовали у четничким редовима Драже Михајловића – рекао је Жутић.

На Скупштини УСМВ уручене су плакете градској управи, појединцима, организацијама и предузећима која су помогла рад удружења.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЧАНИН ЖЕЉКО ВАСИЉЕВИЋ – Тренер у Монголији

АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – Све спремно за почетак наставе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )