АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – Све спремно за почетак наставе

На данашњем састанку Актива директора основних и средњих школа у Лозници, одржаном у градској управи недељу дана пред почетак нове наставне године, говорило се о смерницама које су основне и средње школе добиле од Министрства просвете, а које се односе на наставни план, организацију и спровођење васпитно-образовног рада са посебним акцентом на васпитни рад. Говорило се и о физичкој и кадровској спремности школа за почетак школске године.

Према речима Јелене Мирковић, директорке Средње школе „Свети Сава“, ова школска година почиње уградњом смерница које је упутило министарство, а њихов циљ је развој позитивних људских вредности, промоција толеранције, сарадње, међусобног поштовање уз уважавање различитости међу ученицима.

– Кроз смернице смо добили конкретне кораке, то је нешто што се, верујем, у свим основним и средњим школама већ ради, а сада треба да буде систематично. На Активу смо се договорили о заједничким корацима у спровођењу тих смернца како не би долазило до одступања међу школама. Оно што се иначе ради, а што је задатак број један, је то да 1. септембар буде посвећен упознавању ученика и њихових родитеља са програмима наставе и учења, да прва недеља од 4. до 11. септембра, буде тематска где ће се кроз све програме наставе и учења, заправо кроз сваки час, одредити тема заснована на развоју позитивних људских вредности. То може бити тема из области демократије, можемо је насловити – ”Поштујем себе и другаре у одељењу”, за ученике првих разреда тема може да буде – ”Ово сам ја”, ”Упознајте мене”. Биће одабране и одговарајуће теме и за ученике старијих разреда, што значи да ни у основним ни у средњим школама током те недеље неће бити класичне наставе. На часовима на којима ће се обрађивати теме преплитаће се разноразне радионице на које ће бити позивани и родитељи – казала је Мирковићева.

Како је рекла, након те недеље од 11. септембра оно што се иначе радило у школи, а сада је обавезно, је иницијално тестирање ученика. Наиме, како би се приступило даљем изучавању наставних предмета током школске године неопходно је да се утврди који ниво знања ученици поседују како би наставници могли да израде ваљане оперативне планове за даљи рад са ученицима, али и одреде и критеријуме оцењивања како планови не би били презахтевни за ученике. Препорука министарства и оно на чему ће се тежити јесте да се посебно током првог полугодишта, а вероватно ће се наставити и у другом полугодишту, један дан месечно одвоји и реализује као тематски дан на нивоу школе, а можда и на нивоу школа у Лозници.

– Препорука министарства је, што је веома лепо, да свака школа током првог полугодишта треба да креира свој идентитет. У његовом креирању носиоци ће бити ученици, односно ученички парламент, тако да ћемо у свим школама већ са првим данима кренути у реализацију тог мини пројекта.То неће бити само мото који ће се дефинисати и остати мртво слово на папиру, већ ће представљати визију школе кроз који ће се она у свим наредним  годинама промовисати, нешто по чему ће свака школа бити препознатљива – истиче Мирковићева.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, истакао је да се за потребе образовања издваја  четвртина градског буџета и да је и ове године било капиталних улагања у већини школа. У издвојеном одељењу школе ”Вера Благојевић” у Трбушници и у ”Антиној” школи замењена је фасадна столарија, у ”Кадињачи” реконструисан кров и замењена столарија.

– У школи ”Јован Цвијић” смо у процесу одабира извођача, то је једина школа која има котларницу на чврсто гориво, из буџета смо издвојили око 18 милиона за прикључни гасовод и изградњу гасне котларнице. У школама у Липничком Шору и Јелаву ради се ограђивање школских зграда,у школи ”Вук Караџић” у Липници реконструкција крова,  а у издвојеном одељењу реконструкција мокрих чворова, у школи у Клупцима ради се реконструкција крова, док је у школи у Драгинцу завршена а радила се неколико година у етапама – истакао је помоћник градоначелника.

Такође, како је рекао, и у свим средњим школама се нешто радило, на Економској школи је у току реконструкција фасаде, а завршена је у Техничкој школи, у гимназији је замењена фасадна столарија, док су у Средњој школи „Свети Сава“ реконструисани подови.

На питање ЛН да ли је завршен и кров на школској згради у Доњим Недељицама, који због проблема са извођачима радова није, како је било планирано, завршен пред почетка прошле школске године, одговорио је да је реконструкција крова завршена.

– Урађени су спуштени плафони, подови, мокри чворови тако да је све спремно за почетак и деца ће од 1. септембра ићи у ту школу. Испунили смо и захтев родитеља за реконструкцију простора у ОШ ”Мика Митровић” на Брезјаку, тај простор смо завршили тако да ћемо осим предшколаца имати и групе за дневни боравак – рекао је Ђокић.

Што се тиче кадрова, истакао је да је било пар колега који су представљали технолошки вишак, али да су на данашњем састанку утврдили да у појединим школама постоји потреба за њима.

– Почетак ове наставне године обележиће и појачано присуство представника МУП-а посебно у школама које се налазе поред фреквентних саобраћајница. Представници превозника ”Бамбус”, који превозе ученике од петка када почиње настава, активираће линије. Дакле, школе су апсолутно спремне за почетак нове школске године – закључио је Ђокић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗМЕЊЕН ПРАВИЛНИК О ДОСТУПНОСТИ ЛЕКОВА – Проширена листа лекова

ГРАДСКА ФУДБАЛСКА ЛИГА – Познати састави група

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )