ОБЕЗБЕЂЕН НОВАЦ ЗА ПУТ – КУД „Караџић“ наступа у Португалији

Први фолклорни ансамбл КУД „Караџић“ путује данас поподне у Португалију где ће представљати Лозницу и Србију на Међународном фестивалу фолклора „Фолкфару“ у граду Фаро.

После неизвесности да ли ће обезбедити неопходан новац за путовање и боравак, проблем је решен, тако да ће играчи моћи да гостују на престижној смотри фолклора, где наступају ансамбли из целог света. Председник фолклорне секције Ђорђе Вагурић је пре кретања на пут потврдио да су захваљујући добрим људима, појединцима и привредницима, успели да плате део новца неопходног за превоз, а да се надају да ће остатак новца намиреног од Министарства културе, које је обећало подршку.

– Нама је изненада стигао позив за гостовање на фестивалу од 18. до 28. августа и ми смо неколико дана разматрали да ли уопште да учествујемо или не. На крају смо одлучили да идемо, чланове првог ансамбла смо окупили и остало је да обезбедимо нешто више од милион и 86 хиљада динара за превоз. На више од 130 наших дописа за помоћ одзив је био мали, али смо, ипак, захваљујући локалним фирмама и појединцима скупили део новца потребног за превоз – објаснио је Вагурић.

Према његовим речима, за кратко време су сакупили 475.000 динара, а једна фирма је уплатила 120 хиљада директно на рачун превозника.

– На фестивалу ћемо имати свакодневне наступе са програмима од десет до 70 минута трајања. Поред наступа у самом граду Фаро, наступаћемо и у неколико околних места а један програм је планиран у Шпанији. На пут иду 23 играча и четири члана оркестра, а фестивал је, иначе, под покровитељством Интернационалног већа организација фолклорних фестивала и фолклорних уметности који по свету организује велике фестивале значајне, како за домаћине тако и за гостујућа друштва. Организатори нам обезбеђују смештај, исхрану и новац за гориво које нам је потребно за превоз током смотре. Потрудићемо се да достојанствено представимо свој град и државу, као и бројне генерације „Караџићa“ пре нас – казао је Вагурић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СУБОТУ У ТЕКЕРИШУ – Годишњица битке на Церу

ФОТО-КОНКУРС – Срећку у част

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )