САОПШТЕЊЕ „РИО ТИНТА“ ПОВОДОМ ИНФОРМАЦИЈА О ПРОЈЕКТУ „ЈАДАР“ –  Наводи су нетачни

Компанија „Рио Тинто“ доставила је данас редакцији ЛН саопштење поводом информација које су се појавиле у јавности у вези са пројектом „Јадар“ и које недавне измене Закона о планирању и изградњи доводе у везу са плановима за наставак његове реализације.

– Овим путем обавештавамо заинтересовану јавност да су такви наводи у потпуности нетачни, будући да пројекат „Јадар” не поседује земљиште које би било предмет одредаба поменутог закона које се односе на укидање накнаде за конверзију земљишта. Тренутно завршавамо процесе откупа земљишта за које су преговори започети пре него што је Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“  престао да важи у јануару 2022. године. Активности у вези са процесом откупа новог земљишта се не спроводе, иако представници локалне заједнице и даље показују интерес за наставак тог процеса. Откуп земљишта спроводимо са циљем да обезбедимо да обе стране остваре користи од овог процеса и да власници земљишта имају исти или бољи квалитет живота и рада у поређењу са оним пре селидбе – стоји у саопштењу.

Наводи се и да је, пре одлуке Владе Србије о престанку важења Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта „Јадар“, 96 одсто домаћинстава (50 од укупно 52) у централном подручју пројекта добровољно продало своју имовину и да им је пружена подршка.

– Настављамо да им пружамо подршку како бисмо осигурали да се њихова средства за живот одрже и по могућности побољшају. Све процене имовине извршене су у складу са глобалним стандардима Међународне финансијске корпорације. Активности које тренутно спроводимо су део претходно преузетих обавеза у вези са завршетком интерних студија и нису у супротности са одлуком Владе Србије о престанку важења Уредбе о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију Пројекта „Јадар“ – стоји у саопштењу.

„Рио Тинто“ наводи да је током рада на пројекту „Јадар“ увек пословао у складу са законима Србије, што чини и данас, као и да су, након што су стављени ван снаге акти за реализацију пројекта, јавност обавестили да ће у својству власника земљишта наставити да испуњавају све преузете обавезе према заједници, добављачима и запосленима.

– Много је дезинформација о компанији  „Рио Тинто“ и пројекту „Јадар“. Важно је да јавност буде упозната са истинитим чињеницама, како би на основу њих могла да формира став и мишљење. Позивамо све заинтересоване стране да се обрате компанији  „Rio Sava Exploration“ за сва додатна и питања, информације и објашњења – наводи се у саопштењу.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПЛАН ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЛЕШНИЦЕ – У служби развоја варошице

ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА – Лозница у ритму плеса

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )