СКУПШТИНА ГРАДА – Лозница се придружила пројекту управљања отпадом

На данашњој ванредној седници Скупштине града донета је Одлука о прихватању Студије оправданости придруживања Колубарском региону за управљање отпадом града Лознице и општина Мали Зворник, Љубовија и Крупањ. Овим програмом Лозница се нашла у региону ’’Ваљево’’ заједно са 15 локалних самоуправа, односно градова и општина из три управна округа, Колубарског, Мачванског и Београдског.

Како је на почетку седнице рекао председавајући  Станко Терзић, заменик председнице Скупштине, разлог за сазивање седнице по хитном поступку је чињеница да Скупштина града Лознице мора у кратком року, дакле хитно, да се изјасни о Студији оправданости придруживања Колубарском региону за управљање отпадом града Лознице и општина Љубовије, Мали Зворник и Крупањ јер је то пројекат који је започет 2012. године уз учешће 11 локалних самоуправа тзв. Колубарског региона.

– Кроз иницијативу и учешће КЈП “Наш дом“, као носиоца активности и извршних органа града, од 2019. године сагледаване су могућности и услови придруживања овом пројекту и града Лознице заједно са још три општине Мачванског округа. У међувремену, пројекат је добио нови замах у смислу да су у току или је завршено потписивање одговарајућих уговора са већином локалних самоуправа уз посредовање или учешће Министарства за заштиту животне средине и ангажовање значајних финансијских средстава. Поступајући по примедбама представника града Лознице, Студија је свој садржај добила тек у претходној седмици када је достављена заједно са текстом одговарајућег уговора и сагласношћу надлежног министарства – рекао је Терзић.

Преостале две тачке су, како је рекао,  усвојене на претходној седници Скупштине међутим, тада је одобрено коришћење текуће субвенције предвиђено од 1. октобра а ЈКП “Топлана“ из познатих разлога и по природи делатности има потребу да средства одмах користи те се одлукама које буду донете на данашњој седници стварају услови за другачију динамику коришћења средстава која не трпе одлагање. 

-У хитним случајевима председник Скупштине може сазвати седницу у року краћем од три дана, а дневни ред може предложити на самој седници. Ипак, вама је предложени дневни ред са материјалом достављен 4. августа – рекао је Терзић обраћајући се одборницима.

Одборници ОГ „Смело за бољу Лозницу“ сматрали су да седница није сазвана у складу са Пословником, у самом позиву за Скупштину морало је да се наведе да је ово седница по хитном поступку да би одборници имали прави увид зашто је то тако, као и да је достављен сажет материјал.

Са њима се нису сагласили одборници скупштинске већине па је седница настављена.

Даница Ђурић

Говорећи о Студији оправданости придруживања Колубарском региону за управљање отпадом Даница Ђурић, извршна директорка ЈКП „Наш дом“, навела је да је у току 2019. године у Министарству заштите животне средине потписан меморандум о утврђивању интереса за заједничко управљање комуналним отпадом између Лознице, Малог Зворника, Љубовије и Крупња и Регионалног центра за управљање отпадом „Еко-Тамнава“ – Уб. Овај центар је настао као резултат удруживања 11 локалних самоуправа, града Ваљева, као центра Колубарског округа, и још пет општина овог округа, затим, две општине Мачванског округа и три општине града Београда. Интерес удруживања четири локалне самоуправе се огледа у законској обавези тј. усвајањем у влади Програма управљања отпадом у Србији од 2022. до 2031. године.

– У РЕЦ „Еко -Тамнава“ биће изграђена Регионална санитарна депонија „Каленић“ са пратећом инфраструктуром. По плану расподеле, Лозница је са ове три општине припала овом региону. Да би се реализовало придруживање потребно је да локалне самоуправе испуне услове за функционисање система, а то је повећање обухвата прикупљања отпада на 100 одсто становништва и територије,  набавку контејнера, канти и возила ауто-смећара за превоз комуналног отпада, увођење примарне селекције и набавка опреме за примарну селекцију, изградња трафо станице са линијом за секундарну селекцију и Центар за сакупљање секундарних сировина, затварање и рекултивација постојећих градских и општинских сметлишта, сакупљање биоразградивог отпада и изградња  пилот постројења за компостирање и изградња мобилног постројења за грађевински отпад – рекла је Ђурићева.

Навела је да је циљ да се савременим третманом отпада кроз примарну и секундарну селекцију издвоје секундарне сировине од којих се очекују значајни приходи, а са друге стране, смањују се количине отпада које ће се одвозити на Регионалну депонију „Каленић“. Такође, спречиће се стварање дивљих депонија покривањем сто одсто становништва системом одношења отпада. Подршка Министарства се огледа у изградњи Регионалне депоније „Каленић“, али ће и придружене самоуправе сразмерно броју становника и количини отпада добити подршку у опремању инфраструктуре. Ово придруживање ће трајати од три до пет година, а у исто време ће се радити на информисању становништва о значају управљања отпадом.

– Потписивањем уговора о придруживању на које је сагласност дало Министарство, решава се проблем управљања комуналним отпадом за град Лозницу и трајно затварање наше градске депоније. Ово се поклапа са чињеницом да ће у најскорије време бити расписана јавна набавка за изградњу система за пречишћавање отпадних вода и са решењем ова два пројекта сврставамо се у ред европских градова који су, гледано са становишта заштите животне средине и здравља људи, решили највећи проблем – нагласила је Ђурићева.

Говорећи о ЈКП “Топлана“ известитељка Биљана Филиповић, чланица Градског већа, рекла је да је у питању измена динамике трошења одобрене буџетске субвенције, односно динамичког плана коришћења текућих субвенција усвојених на претходној седници.

–  Сада је урађена само прерасподела средстава према динамици планираних активности и трошкова које ово предузеће има за припрему грејне сезоне и измирењу постојећих обавеза. Наиме, реч је о прерасподели средстава за трећи и четврти квартал, делимично су средства пребачена у износу од 14 милиона динара из четвртог квартала у трећи и у четвртом кварталу је фактички 36 милиона смањено на 22 милиона – рекла је она.

У расправи које је уследила, одборници ОГ „Смело за бољу Лозницу“ истакли су да су у једну тачку спојене три подтачке које су неспојиве и које ће, како је рекао одборник Небојша Тодоровић,  грађане Лознице коштати око милијарду динара, те да је то „неспособност кадрова режима да реше одређене проблеме“.

Према мишљењу Зорана Полића, одлуком о „Топлани“ неће се ништа постићи, пошто је предузеће у блокади 165 дана, има дуг од 122 милиона према „Србија гасу“ и још око 470 милиона према „Лозница гасу“.

– Пребацивање 14 милиона динара из четвртог у трећи квартал неће ништа  допринети, неће припремити „Топлану“ за нову грејну сезону, за то грађани Лознице морају да издвоје четири милиона евра да би се кренуло са нуле – рекао је он.

Поставио је и питања зашто се до сада није радило на разврставању отпада, зашто се није тражило да се отпад вози у Сремску Митровицу, као и зашто се чекало до сада да се усвоји Студија донета 2019. године?

Градоначелник Видоје Петровић

На нека питања одговорио је и градоначелник Видоје Петровић.

– Већина представника опозиције истицала је колико ће то коштати грађане Лознице. Коштаће их исто онолико колико су их коштале и стотине километара асфалтираних путева, гасоводне мреже и хиљаде и хиљаде километра нисконапонске мреже, светиљки, много обданишта, спортских терена – рекао је он.

Истакао је да је за пројекте и надзор Опште болнице из градског буџета издвојено око стотину милиона динара, а да ће вредност по завршетку треће фаза износити око 60 милиона евра. 

– Дакле, тај део није ни десет одсто. Приближно тако ће бити и код два преостала изузетно важна пројекта, постројења за пречишћавање отпадне воде и управљање комуналним отпадом, како би наш град имао све елементе развијеног добро организованог европског града – нагласио је Петровић.

Већином гласова Скупштина је усвојила обе одлуке, а одборници ОГ „Смело за бољу Лозницу“ су још у току расправе напоменули да ће гласати против прихватања Студије и да ће бити уздржани по питању „Топлане“.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕИЗВЕСНО У КУД „КАРАЏИЋ“ – Немају пара за пут у Португалију

ЖЕЉКО САМАРЏИЋ ОДРЖАО КОНЦЕРТ НА ПРЕПУНОМ ШЕТАЛИШТУ – Вече за незаборав

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )