НА 26. „СОМОВИЈАДИ“ – Осам сомова „у мери“

НА 26. „СОМОВИЈАДИ“ – Осам сомова „у мери“

Учесници „Сомовијаде“, надметања у лову сома варалицом, бућком и дубинским риболовом, које је 26. пут организовано јуче и данас на Зворничком језеру у Сакару имали су одличне услове на води и стази дугој око шест километара, али, показало се, не и среће да из воде извуку капиталца који би досегао досадашње рекорде.

Од око осамдесет пријављених спортских риболоваца, највештији у надмудривању са дринским сомовима био је Дамјан Алексић из Сремске Митровице, стари знанац манифестације чији организатори су Туристичка организација општине Мали Зворник и Клуб спортских риболоваца „Дринско језеро“. Он је из језерских дубина извадио четири примерка „у мери“, освојивши укупно 14.040 грам поена. Алексић је двоструки победник ранијих „Сомовијада“.

Дамјан Алексић

– Овде већ дуго времена долазим и освајао сам прва, друга и трећа места, не сећам се, искрено, ни колико пута сам био први. Са колегом из екипе познајем добро овај терен и зато постижемо резултате. Ми нисмо у некој јакој конкуренцији јер имамо мали мотор на чамцу. Ови са јачим моторима успеју да пређу стазу по два или три пута док је ми обиђемо једанпут. Зато смо ми „неадекватна“ конкуренција, али, очито да није све у мотору. Нема ту неке тајне, али, и поред свега, десе се пехови као данас када се „закачио“ примерак сигурно не мањи од 15 килограма, али је покидао канап. Највећи овогодишњи улов био нам је тежак равно шест килограма – рекао је Алексић.

Његов први улов био је дуг 66 центиметара и тежак 2,120 килограма, други 75 цм, тежак 3,745 кг, трећи улов 66 цм, тежак 2,170 и четвти 99 цм, тежак 6,02 кг.

Другопласирани је Давор Јањушић из Брањева, који је у збирном пласману сакупио 7.880 грам поена, док је на трећем месту завршио Владимир Херић из Новог Сада са укупно 7.735 грам поена. Судије су потврдиле да је за два дана било и двадесетак улова испод мере, који нису бодовани и одмах су враћени у воду.

Иначе, симболично, првим забачајем, почетак „Сомовијаде“ овај пут је озваничио Марко Лазић, председник општине Мали Иђош, а поред учесника из Малог Зворника такмичили су се и риболовци из Сремске Митровице, Новог Сада, Лознице, Шапца, Сребренице, Узовнице, Лешнице, Бијељине, Брањева, Београда, Руме, Љубовије и Лебана. Из иностранства су допутовали наши људи који живе и раде у Сједињеним Америчким Државама, Швајцарској и Немачкој.

Други део манифестације је „Златни котлић“, надметање у припреми рибље чорбе, у којем је учествовало пет кулинарских екипа из Сакара, Будишића, Амајића, Београда и Петроварадина. Најуспешнији је био београдски тим „Кумови“, друго место освојио је „Шаран“ из Петроварадина, а треће екипа „Трио за Рио“ из Будишића.

Вечерњи програм на стадиону ФК Јединство биће у знаку концерта Дејана Петровића и његовог „Биг Бенда“. Почетак је у девет сати, а завршница манифестације „Дрина је смисао живота“, биће сутра када се од Велике Реке до Сакара организује регата, једина на мирној дринској води.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Грч

ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ „НА РАСКРСНИЦИ“ – У ритму салсе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )