У ОМЛАДИНСКОМ ПАРКУ – Почело уређење језера

У ОМЛАДИНСКОМ ПАРКУ – Почело уређење језера

‘’Царство’’ жабокречине које је владало на језеру у Омладинском парку требало би да постане прошлост после завршетка радова који трају на тој локацији. Механизација је почела чишћење језера из којег је извучена вода, све са циљем да оно буде заиста украс овог дела града, а не огромна бара у шта се претворило последњих година.

– Радови су обимни, подразумевају чишћење, одмуљивање језера, односно уклањање талога и муља, а онда и бетонирање његовог дна као и реконструкцију система за одводњавање како би се оно правовремено и редовно чистило у наредном периоду. Циљ је да радови буде завршени што пре, али је незахвално лицитирати са датумима јер је ово специфична врста  посла и у потпуности зависи од временских прилика. Синоћ смо имали кишу па су данас поново, непланирано, ангажоване црпне пумпе ‘’Нашег дома’’ да извуку воду из језера. Нама су паркови приоритет, а када су у питању њихово одржавање и озелењавање, град сваке године издваја велика средства. Годишње буде засађено од 600 до 1.000 садница и са тиме ће бити настављено – казао је данас Никола Драгићевић, директор ЈП ’’Лозница развој’’, приликом обиласка радова на језеру.

Никола Драгићевић

Лозница је на Лагатору од пре неколико година уместо запуштеног места, на простору између градских базена и болнице, добила уређен простор површине око 13.000 квадрата. Радови су финансирани из тадашњег Националног инвестиционог плана, а простор назван Парк младости и знања заменио је дотадашњи мочварни крај, зарастао и запуштен. Урађене су пешачке и трим стазе, језерце од око 800 квадрата, клупе, мањи амфитеатар, засађено украсно биље и дрвеће. Тај кутак града многима је постао омиљено место за шетњу и рекреацију и то је и данас.

Пре четири године су  радници КЈП “Наш дом”, према налогу ЈП “Лозница развој”, почели пражњење језера. Како је тада речено, план је био да после чишћења, уместо првобитно постављених слојева шљунка, песка и фолија, дно језера буде бетонирано. Тада најављено није учињено, али је сада посао покренут и ваља очекивати да ће по његовом окончању језеро бити оно што је требало да буде, место где је пријатно сести, одморити, разговарати док поглед пада на локвање и бистру, чисту воду.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ‘’ВИСКОЗИНОЈ’’ ‘’ЦЕЛУЛОЗИ’’ – ‘’Паковање’’ опасног отпада

РАДОВИ У УЛИЦИ 23. СЕПТЕМБРА – Без ‘’језера’’ после кише

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    ..krajnje je vreme bilo…i postavite kante za smece i van setalista da ljudi ne bacaju smece u zardinjere,a posebno oko skola i vrtica….a i Stira ce valjda biti ociscena kao i prostor oko zelene pijace kao i sama pijaca!!!

  • Disqus (0 )