ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ – За грађане 20 милиона динара

Уговоре представницима 131 локалне самоуправе које су добиле средства у оквиру новог програма енергетске санације породичних кућа и станова, у којем је за субвенције домаћинствима обезбеђено око 1,8 милијарди динара, уручила је ове седмице министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић. Међу њима је и Град Лозница, потврдио је за портал ЛН градски менаџер Дејан Сталовић.

Као и претходних година Град Лозница учествовао је на конкурсу Министарства рударства и енергетике за програм енергетске санације. Конкурисали смо успешно са десет милиона динара и исти толики износ даје ресорно министарство, то значи да ће за грађане бити укупно 20 милиона динара. То су већ добро познате мере, уградња фасада, столарије, котлова на пелет и гас, соларних колектора и соларних панела. У наредном периоду очекује се усвајање правилника и расписивање конкурса за извођаче и грађане. То би требало врло брзо да буде учињено. Иначе, Лозница је и прошле године за енергетску санацију из буџета издвојила десет милиона и исто толико је било учешће министарства. Прошле године је потписано и реализовано око 130 уговора – казао је Сталовић.

У оквиру новог програма енергетске санације породичних кућа и станова више од 8.000 грађана моћи ће кроз јавни позив да смањи потрошњу енергије у домаћинству тако што ће заменити врата и прозоре, поправити изолацију, уградити ефикасније котлове или соларне панеле. Близу милијарду динара субвенција обезбедило је министарство, а још око 800 милиона јединице локалне самоуправе. Према речима министарке Ђедовић, држава и локална самоуправа покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а грађани који се определе за више мера субвенцијама могу покрити и до 65 одсто трошкова. Први пут су у повољнији положај стављене општине најнижег степена развијености и оне у којима је висока загађеност ваздуха, рекла је она на церемонији потписивања и доделе уговора локалним самоуправама у Палати ”Србија”.

Очекиване укупне уштеде енергије на основу спроведених мера из овог јавног позива износе 90 милиона kWh годишње, а смањење емисија СО2 процењује се на 40.000 тона годишње, саопштила је она и подсетила да је до сада око 20 хиљада домаћинстава енергетски санирано захваљујући подршци државе, а да су сада обезбеђена средства за дупло више.

Министарка је најавила да ће у наредних пет година, колико траје програм “Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије”, око 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенције.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВРШЕНО „МОТОЧАШЋЕ“ – Бајкери истрајни и на киши

НАШИ СМО – Врућина

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )