МУП СРБИЈЕ – Како се понашати током невремена

У Лозници и окружењу тренутно је топло, 28 Целзијуса, и делимично облачно време, али је у западној Србији, Шумадији и Поморављу на снази  црвени метео аларм због очекиваних непогода, јаког ветра и грмљавине, а жути због обилних падавина, више од десет литара по квадратном метру.

Невреме које је синоћ погодило Србију однело је и три живота, а има и доста повређених људи. Министарство унутрашњих послова објавило је упутства за понашање током невремена.

  • Уколико се налазите у затвореном простору, обезбедите све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде људе. Обезбедите и прозоре и спољна врата и затворите сва унутрашња врата, а избегавајте контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници.
  • Уколико се током невремена нађете на отвореном, склоните се од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имајте у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини.
  • Важно је да избегавате високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Потребно је да пронађете заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сесите на земљу и избегавајте стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон.
  • Уколико се нађете у шуми, заштититу потражите испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору. Потребно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места. Не треба прелазити преко воде, ни пливати.
  • Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама (штапова за голф, штапова за пецање и слично), а избегавајте и близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично.
  • Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држите растојање једни од других од пет метара.
  • Уколико се нађете у аутомобилу за време јаке олује, зауставите се поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на возило, останите у њему и упалите позициона светла док не прође олуја, затворите прозоре и не додирујте металне предмете у колима.
  • Избегавајте поплављене путеве.

Републички хидрометеоролошки завод објавиће хитна упозорења сат или два пре почетка непогоде.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА „МОТОЧАШЋУ“ – Ален Исламовић „испратио“ кишу и олују

НАШИ СМО – Врућина

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )