ИЗЛОЖБА НА САБОРИШТУ – Не може на факултету, може у Тршићу

ИЗЛОЖБА НА САБОРИШТУ – Не може на факултету, може у Тршићу

Центар за културу „Вук Караџић“ приредио је јуче предвече на Саборишту у Тршићу изложбу радова насталих током међународне мултимедијалне студентске ликовне колоније (од 9. до 17. јула) која је по 23. пут окупила младе сликаре, графичаре, вајаре, студенте и професоре са уметничких факултета из Мексика, Бугарске, Словеније и Србије. Они су стварали своја дела у амбијенту какав се, како већина њих истиче, само пожелети може, а што им пружа Тршић својим приредном лепотама.

Руководилац колоније Драго Симић, магистар сликарства у лозничком Центру за културу, оцењује да је и овај сазив учесника био одличан, да је реч, углавном, о студентима завршних година и докторантима, који су у Тршић дошли по избору директора колоније Марка Лађушића, редовног професора на Факултету примењених уметности у Београду.

– Ове године смо имали и два госта, уметника Мијата Бабића из Санкт Петербурга и Радомира Којића, профеосора Факултета техничких наука из Новог Сада. Њих седамнаест су докторанти, млади професори с факултета примењених и ликовних уметности, ту су и гостујући са љубљанске академије, из Бугарске и Мексика, са факултета с којима имамо дугогодишњу сарадњу и који шаљу тек дипломиране студенте или асистенте. На овој колонији се показало да одлично функционише школа три-де штампе, која је потпуна иновација, Теодора Стојановић, асистенткиња Факултета примењених уметности, је урадила просторну инсталацију, потпуно другачију неого до сада, први пут су нам ту гости из Словеније, који се баве лед-артом и скулптуром. То су нам сада нови партнери – рекао је за ЛН Лађушић.

Он је оценио да је колонија била богата у изразу, ниво рада изузетан, а један дан дуже у раду студентима је много значио. Лука Тилингер, доцент из Новог Сада, је кроз анимацију показао шта се може радити са три-де штампом, а изложени су његови цртежи. Лађушић још истиче рад скулптора, дизајнера, као и радионицу керамике која је јединствена јер се у Тршићу могу примењивати технике које се раде на отвореној ватри, што није могуће на факултетима.

– Борис Богдановић већ 15 година води ту радионицу и она негује традицију керамике у простору. Сви учесници из иностранства су ”амбасадори својих земаља”, а када оду одавде причају како су се провели. Зато је важно задржати то да 30 одсто учесника долази из других држава. Важно нам је да причају о Тршићу, који није локална прича, он припада Србији. Наша одлука да радимо с младим уметницима је то омогућила. Потрудићемо се да направимо неку изложбу у Београду, да додатно представимо Тршић, можда и у Кикинди где сада имају Музеј скулптура. Проблем је транспорт јер то мора камионом да се превезе, али то је ствар логистике. Особина Тршића је да се у њему може радити оно што факултет не омогућава увек. Скулптуре великог формата у дрвету се одавно не раде на факултетима, а сада их је урађено осам. Овде имамо ште немамо на факултету. То је значајно за искуство студената – поручио је Лађушић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ЛИЛА-ЛО” ФЕСТИВАЛ – Лепа Брена и Буч Кесиди

”ПАРНИ ВАЉАК” ОДРЖАО КОНЦЕРТ НА САБОРИШТУ – Не дај никада да нам љубав буде навика

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )