НАГРАДА МИЛАН МЛАДЕНОВИЋ 2023. – ‘’Зид плача’’ у полуфиналу

Песма ‘’Џитра’’, лозничког рок бенда ‘’Зид плача’’ нашла се међу 47 песама које су полуфиналисти овогодишњег конкурса за Награду Милан Младеновић 2023, објављено је на сајту Задужбине Милана Младеновића. На конкурс је стигло 326 песама, а у финалу ће се наћи њих дванаест.

 ‘’Џитра’’ је обрада песме ‘’Ај, чија фрула овим шором свира’’ за коју је текст написао басиста бенда Милан Зарић. Уместо фруле овде је главни инструмент џитра, односно гитара, а песма је подсетник на нека друга времена када су млади другачије проводили слободно време. Једна од омиљених забава осамдесетих година прошлога века било је да се друштво окупи по парковима, свира гитару и пева, а један од редовних учесника тих дружења био је и Александар Пантелић Панто, фронтмен, гитариста и певач ‘’Зида плача’’.

‘’Џитра’’ је објављена прошле јесени, снимљена у студију ‘’Ортаци’’ где је сниматељ био Слободан Радивојевић Село, бенд је урадио аранжман, а први пут се као главни вокал појављује Зарић. Иначе, о награди Милан Младеновић 2023 одлучиваће жири у коме су Ана Ђурић Констракта, музичарка, Бранка Главоњић, ауторка и уредница емисије ‘’Бунт“, Борис Лајнер, музичар, Зоран Предин, музичар, и Марко Шелић Марчело, писац и музичар.

Пети конкурс има највише пријава до сада, али и највише песама које испуњавају услове. Награда се додељује за најбољу песму на територији бивше Југославије, а успостављена је са циљем да подстиче музичко стваралаштво које одликују вредности својствене уметничкој заоставштини Милана Младеновића. Биће као и сваке године до сада додељена на свечаности 21. септембра, на дан Милановог рођења. Прва награда додељена је 2019. Бенду ‘’Артан Лили” са песмом ‘’Д.Е.П.Р.А”. Другу је добила наредне године група ‘’Драм” са песмом ‘’Дај ми све”. следеће ‘’Ana & The Changes” за песму ‘’Ту”, а прошле је то била – Дина Јашари са песмом ‘’Дома” из Северне Македоније.

Иначе, Милан Младеновић (1958-1994) био је певач, један од оснивача и фронтмен групе ЕКВ, као и аутор већине њихових песма.

Т.М.С

Фото: ‘’Зид плача’’

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ПАРНИ ВАЉАК” ОДРЖАО КОНЦЕРТ НА САБОРИШТУ – Не дај никада да нам љубав буде навика

НАШИ СМО – 800

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )