ПЕТРОВДАНСКИ САБОР У ДОБРОМ ПОТОКУ – Дукати припали Милици и Марку

ПЕТРОВДАНСКИ САБОР У ДОБРОМ ПОТОКУ – Дукати припали Милици и Марку

Сваке године у Добром потоку код Крупња у црквеном парку код Цркве Успења Пресвете Богородице из 16. века, одржава се Петровдански сабор, традиционална смотра фолклора. Главни догађај на сабору је "Игра за дукат" у којој највештији и најспремнији младић и девојка као награду добијају по дукат

У Добром потоку јуче је одржан Петровдански сабор на коме се окупио велики број мештана Крупња и околних места, али и велики број посетилаца из других крајева Србије и из иностранства. Имали су прилику да заиграју у колу, али и да уживају у програму. Долазе људи који годинама раде у иностранству, али воле наше обичаје и желе да уживају у њима. Сви истичу да је било велико задовољство бити део ове лепе манифестације.

Овогодишњи победници “Игре за дукат” су Милица Нешић из Беле Цркве и Марко Марковић из Бањевца.

Петровдански сабор има значајно место у туристичкој понуди Општине Крупањ и из године у годину привлачи све више учесника, али и посетилаца.

– Још крајем 19. века мештани Крупња и околине окупљали су се код Капетанове воде у Брштици где су се такмичили у народном вишебоју и игрању кола за дукат у спомен на капетана Петра Радојловића, среског начелника крупањског, који је срушио злогласну турску тврђаву Соко-град и протерао Турке из Крупња и околине 1862. године. Као награду највештији младић и девојка добијали су по дукат од синова капетана Радојловића. Манифестација се одвијала до почетка Другог свестког рата када је, због ратних дејстава, прекинуто окупљање и такмичење у народном вишебоју и игрању кола за дукат. Она, нажалост, није обнављана све до 1997. године када је ову лепу манифестацију поново покренуо свештеник Александар Ђурђев, парох добропоточке цркве. Сабор је веома битан за нашу туристичку понуду, чува традицију и подстиче љубав према фолклору. Ово је прилика да сачувамо од заборава један леп обичај и наставимо традицију која траје више од 130 година – каже Младен Стефановић, помоћник председника Општине Крупањ.

Петровдански сабор заједно организују Црквена општина добропоточка и Туристичко-спортска организација општине Крупањ уз подршку Општине Крупањ.

В. Ст.

Фото: С. Живановић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ ЂАЦИ – Два Јована за пример

”ЛИЛА-ЛО” ФЕСТИВАЛ – Кад свирају ”Црне мамбе”

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )