ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НАШИ СМО“ ПОВОДОМ 800. БРОЈА ЛН – Живот у две речи

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НАШИ СМО“ ПОВОДОМ 800. БРОЈА ЛН – Живот у две речи

Јубиларни, 800. број Лозничких новости, обележен је у друштву пријатеља, читалаца и сарадника синоћ у Библиотеци Вуковог завичаја, где је овим поводом постхумно представљена књига „Наши смо“ Зорице Вишњић, сувласнице и прве главне и одговорне уреднице првих недељних новина у Лозници.

Поред чланова породице, колега из редакције и других медија, представљању књиге присуствовали су и градоначелник Видоје Петровић, председница Скупштине града Милена Манојловић Кнежевић, чланови Градског већа, и бројни грађани.

У две речи наслова збирке колумни цењене лозничке новинарке стала је деценија и по постојања новина које је са колегама покренула 2008. године, различитих догађаја, како у граду тако и Србији, много тога што су заједно преживљавали чланови редакције, читаоци и грађани Лознице. На тај период подсетио је Владимир Станимировић, директор ЛН.

– Када је 21. марта 2008. година изашао први број Лозничких новости нисмо размишљали о бројевима већ смо радили један по један. Нисмо рачунали да ли ће то бити сто или петсто бројева а, ево, догурали смо до осамстотог, што је за нас велики успех и тиме се поносимо. Успели смо да опстанемо свих тих 15 година а, оно што је најважније, стекли смо поверење наших читалаца, који нам дају снагу да истрајемо и даље. Да наставимо како смо радили и до сада. Зорица ми је пре 15 година предложила да оснујемо заједничку фирму и да покренемо новине јер је сматрала да то недостаје Лозници. Била је уверена да ћемо успети, иако је то био пионирски подухват јер су се пре тога новине појављивала сваке две недеље, не седмично као наше. Делиле су се бесплатно а ми смо изашли на тржиште, на киоске. Показало се да је она била велики визионар и да је веровала у то што је хтела да урадимо – рекао је Станимировић подсетивши да редакцију чине искусни новинари којима је професионалан однос према послу принцип од ког не одустају.

Поред Вишњићеве и њега, у новинама су од првих дана Верица Мићић, Саша Трифуновић, Слободан Пајић и Небојша Трифуновић, док је Душан Јошић такође прерано преминуо, а свесрдна подршка до данас су Перо Вишњић и Јово Михајловић. Садашњи главни и одговорни уредник Саша Трифуновић се осврнуо на дане када је припреман први број истичући да је једино Зорица Вишњић веровала у то.

– Не сећам се разлога зашто смо себи зацртали да то мора бити петак, 21. март, али када смо то у уторак саопштили колеги који нам је помагао око прелома новина он је питао како мислимо да то урадимо за три дана. Зорица је рекла – излазимо тада, и тачка. И изашли смо у петак – испричао је Трифуновић објаснивши да је после пар година покренута рубрика „Наши смо“, у којој су новинари редакције писали колумне, а све оно што је написала главна уредница, сачувано је у корицама књиге за коју је рецензију урадила Снежана Милошевић, генерална секретарка ПУ „Локал прес“.

– Ова књига је нешто што ће моћи и убудуће да се чита, нарочито млади ће моћи да проверавају и да се увере колико се ствари дешава из дана у дан, окреће и поново нас тестира. Дуго сам радила са Зорицом, била је мој велики саборац и пријатељ. Она овом књигом оставља Лозници велику ствар, једно политичко огледало из позиције малог човека са локала. То деле све локалне средине и сви грађани у Србији. У својим текстовима је показала како на све то гледа из позиције мајке, жене и обичне грађанке. У њеним текстовима препознајемо и своје ставове, оно што препознајемо у себи и што нисмо рекли, а можда смо могли или нисмо смели. Она је имала  храброст да то каже, али на један јако леп начин, да не увреди друге. Да каже истину, а да људи схвате да је добронамерна. Да је доброта и лепота нешто што њу води. Говорила је да је поносна што је Лозничанка и то је оно што је вредно за ову заједницу зато што имати такве људе међу собом јесте нешто посебно – рекла је Милошевићева.

О књизи и раду Вишњићеве, говорила је и Јелена Павловић, њена дугогодишња колегиница и пријатељица, која је после Радио Подриња каријеру наставила и завршила у Радио Београду.

– Жар се не може научити, ту ватру човек носи у себи или је не носи. Има је, или нема. Тај жар у срцу, у оку, души, у текстовима које је писала, носила је до последњег уводника у Лозничким новостима Зорица Вишњић. У тим текстовима она је хроничар и критичар времена у коме пише, а, понекад, не и ретко, завири и мало унапред. Књигом која је пред нама сабране су њене колумне од 2012. до 2022. године и многе од њих могу да се поново штампају и читају као да су управо написане јер су написане тако да су актуелне и сада – рекла је Павловићева.

Лозничке новости су од 21. марта 2008. до данас објавиле око 40.000 наслова о догађајима и људима из Лознице, али и Крупња, Љубовије и Малог Зворника, а верне пратиоце имају и на свом порталу и страницама друштвених мрежа. Колумне „Наши смо“, међу најчитанијим су текстовима, а неке од њих, из књиге Зорице Вишњић, на промоцији је прочитала Бранислава Бранка Илић, доајен лозничке позоришне сцене и КУД „Караџић“.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОД СПОМЕНИКА ВУКУ – Вози одморан

РЕОРГАНИЗАЦИЈА УСТАНОВА – У Лозници поново Здравствени центар

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )