”ФИЈАКЕРИЈАДА” У ЛЕШНИЦИ – Сабор љубитеља коња

У оквиру манифестације „Ивањски дани“ данас је у Лешници осми пут заредом одржана „Фијакеријада“ на којој је учествовало двадесетак фијакера. У Лешницу су се сјатили љубитељи коња из Црне Баре, Мачванског Прњавора, Јадранске Лешнице, Бање Ковиљаче, Руме… Већина њих долазила је и ранијих година па су одлучили да због добре организације дођу и овог Ивањдана.

Слободан Влајић из Црне Баре, долази већ трећи пут, лане је освојио прво место и звање почасног грађанина Лешнице. Данас је дошао са унуком Филипом који ће га, како каже, заменити када буде време. Овога пута дошли су са белим коњима упрегнутим у бели фијакер а како каже Слободан, код куће има и црне коње и црни фијакер.

Из Прњавора дошао је петнаестогодишњи Лазар Давидовић, који је овде са својим старијим комшијом редован гост. Иду свуда где их позову јер знају да их очекују лепа дружења.

Пажњу присутних највише је као и лане, привлачио коњић „пони“ упрегнут у малену кочију, власнице Манеле Рајић из Јадранске Лешнице која већ две године у свом месту држи школу рекреативног јахања.  

– Ово је други пут како долазимо овде, нигде више не идемо, тако сам одлучила када сам видела како на неким парадама туку коње, ја то не  могу да гледам. Пре сам држала псе хаскије и дошла сам на идеју да њихова колица искористим за понија, то је кобила од три и по године, коју сам лане купила у Инђији – каже она.

Поред ‘‘Фијакеријаде’‘, данас се одржава и народни вашар и етно-базар на којем посетиоци могу купити производе од меда, гљива, цвеће, плетене чарапе, домаћу ракију…

Свој штанд има и Удружење гљивара из Бање Ковиљаче на којем је изложено слатко од „шумског пилета“, јудиног ува, бабиног ува а свим заинтересованим на лицу места показују и објашњавају које су гљиве јестиве а које не. Сви ови производи од гљива су, како су нам рекли, и хранљиви али пре свега лековити.

Своје пчеларске производе и не само њих, изложио је Слободан Арсеновић, пчелар из Лешнице. На његовој тезги су заједно мед, прополис, пројино брашно из воденице, домаћа јаја, али и домаћа ракија – шљива и лоза.

„Фијакеријаду“ је употпунио дечји фолклорни ансамбл а у вечерњим сатима биће одржан рок концерт пошто да данас почиње и мото-скуп који већ тринаест година заредом организује овдашњи Мото-клуб ”Гонзалес“. На концерту ће наступити рок састави “Црна стрела” и “Ноћни путници” а сутра ће Лешница угостити „Рибљу чорбу“.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОВОДОМ 800. БРОЈА ЛОЗНИЧКИХ НОВОСТИ  – Представљање књиге ”Наши смо” Зорице Вишњић

У ТРШИЋУ – Студентска ликовна колонија

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )