СОЦИЈАЛНО СТАНОВАЊЕ У УЗОВНИЦИ – Додељени кључеви корисницима

У оквиру пројекта „Бољи живот за све грађане Љубовије“ који је реализован по програму „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ у Узовници је изграђено девет кућа са 14 станова за социјално становање.  Пројекат је спровела општина Љубовија у партнерству са Центром за социјални рад „Љубовија“ и Удружењем жена „Вила“  уз помоћ донације ЕУ.  Јуче су корисницима станова додељени кључеви, а учинили су то председник Општине Љубовија Милан Јовановић, програмски менаџер у делегацији ЕУ у Србији Герхард Залцер, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, помоћница министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања Славица Јелача, председник Националног савета  ромске националне мањине Далибор Накић и менаџерка програма „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији“ Драгана Милошевић.

Станове у новоизграђеним и опремљеним кућама добило је четрнаест породица које припадају најостељивијим друштвеним групама. Поред решавања стамбеног питања сви корисници добили су и подршку у активној инклузији у виду економског оснаживања и веће могућности за запошљавање.

На свечаној церемонији председник Општине Љубовија Милан Јовановић захвалио се делегацији Европске уније на сарадњи и финансијској помоћи.

– Ово је веома важно за општину Љубовија и за будуће кориснике. Кроз два пројекта са УНОПС-ом преко програма ЕУ СХАИ успели смо да реализујемо пројекте у вредности нешто мањој од милион евра. Колико је то важно за нашу општину говори податак да је то вредно колико и петина општинског буџета. То су огромна средства за нас и драго ми је што смо успели да ове пројекте реализујемо.  Значајно је и то да корисници који су изабрани из четири социјално угрожене категорије не добијају само боље услове за живот већ су и кроз разне обуке стекли нове вештинwе како би сами могли да покрену посао. Надам се да ће употребити нова знања и покренути неки посао како би обезбедили егзистенцију – поручио је Јовановић.

Герхард Залцер, програмски менаџер у делегацији ЕУ у Србији рекао је да је ово леп тренутак за све, а посебно за кориснике који ће имати лепе, нове домове.

 – Овај програм подршке ЕУ социјалном становању и активној инклузији је осмишљен да побољша примену политике социјалне инклузије у Србији и да обезбеди одржива стамбена решења за најугроженију популацију – истакао је он.

Поред 14 породица које су добиле нове станове у Љубовији је још девет породица у оквиру истог пројекта добило могућност да њихови домови буду  реконструисани и да тако побољшају услове у којима живе.

В. Ст.

Фото Миле Станчић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТАКО ТО ОНИ РАДЕ – Клинци великог срца

ТУРНИР У ШАХУ У ЉУБОВИЈИ – Више од стотину учесника

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )