ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ГРУЈИЧИЋ – Онкологија мора добити боље место

Даница Грујичић, министарка здравља у Влади Србије, обишла је данас скоро све службе и одељења Опште болнице и Дома здравља у Лозници. Обилазак је почела тачно у осам часова ујутро како је и било најављено, почевши од недавно поплављеног Ургентног центра, па преко новог гинеколошко хирушког блока, онкологије, психијатрије, Службе хитне помоћи, ОРЛ, стоматологије, интерног, офталмологије… Неуобичајено за овакве посете, министарка је обилазила одељења спонтано, пењући се са спрата на спрат на изненађење домаћина али и пацијената који су позитивно коментарисали њено присуство у овој здравственој установи.

– Жао ми је што је дошло до поплаве и то баш у реновираном делу где се налази Ургентни  центар где срећом, није поплављен нови скенер али овај релативно стари јесте. Знам да је Лозница дуго чекала  скенер као што дуго чека на магнетну резонанцу – изјавила је министарка.

Говорећи о хируршко-гинеколошком блоку, рекла је да је то нешто што сваки град само пожелети може. Појаснила је да је, нажалост, дошло до застоја у кредиту којим се набавља опрема за овај блок, тачније, треба да се ратификује нови кредит са Европском банком у Скупштини и чим се та процедура обави тендер ће се практично завршити и опрема ће бити испоручена. За пар месеци болница ће почети да ради у пуном обиму.

– Много ме брине Служба онкологије која апсолутно у некој од ових реконструисаних просторија мора добити своје место, много је пацијената, 200 их добија терапију да не говорим о онима који с времена на време морају да се организују за конзилијуме. Молим младе колеге који желе специјализацију да се томе посвете јер верујте ми, за две-три године биће много више онколошких него кардиоваскуларних болесника. Допада ми се што су одређене специјалности распоређене у Дому здравља тако да је у Лозници можда лакше доћи до офтолмолога, до ОРЛ специјалисте.  Морамо вратити неурологију и психијатрију на ниво Дома здравља, лепа је ова стара зграда што је реновирана, међутим, по савременим стандардима за психијатријске болеснике то је апсолутно неусловно, они морају имати исти смештај као и остали, дакле, двокреветне собе са купатилом. То је нешто о чему се мора размишљати – напоменула је.

Министарка Грујичић је потврдила оно што је већ пар година уназад најављивано, да ће се ићи на формирање Здравственог центра, јер, како је рекла – „да се не лажемо, Дом здравља и Општа болница су практично у једном дворишту и потпуно је бесмислено да они организационо буду две одвојене целине, то треба објединити“. Како је рекла, читав комплекс зграда које се односе на здравство ће у новом Закону о планирању и изградњи добити назив здравственог комплекса и у њему односно, у будућем Здравственом центру, моћи ће да се раде одређене реконструкције, рушења, изградња нових болница.

– Међутим, у овом тренутку морамо бити свесни чињенице да и одржавање зграда кошта, ту су струја, вода, комуналије и остало, и ми морамо ићи на одређени процес рационализације. Наравно, да сви грађани морају имати доступну здравствену заштиту, али да ли она мора бити у једној стационарној амбуланти или то могу бити покретне амбуланте или се морају појачати патронаже и на тај начин запослити 70-так сестара колико имате незапослених. И једна лепа вест коју сам чула од градоначелника, да би лекари који би дошли овде да раде за почетак могли да добију стан, то је један од начина да се млади лекари па и младе сестре одлуче да дођу у мање место. Са друге стране и порука младим лекарима, није Србија оно што је била пре десет година, много се брже стиже од једне до друге тачке а овде ће бити још боље изградњом брзог пута. Мислим да постоји потренцијал, видим да се примају млади лекари, сви који су били ангажовани у време ковида и сестре и лекари, биће примљени за стално, то је одлука врха државе – рекла је она.

Истакла је, да ће можда неке здравствене станице бити отворене, неке амбуланте можда бити затворене, све зависи од резултата пописа становништва, и да људи морају да схвате да држава мора да води рачуна о сваком динару. Да би били рационални и имали ефикасну здравствену службу не значи да треба имати зграду свуда, много је важније да ли имамо контакт са нашим лекаром који мора бити  породични, и да сестра која га мења посебно када иде у патронажу, мора да буде од поверења.

– Мислим да у овом тренутку треба највише радити на завршетку постојећих пројеката, реконструкција болнице је један од тринаест приоритета а да ли ће бити нешто готово ове године нисам сигурна. Поплаве су пуно узеле из буџета и тим људима који су претрпели велике штете апсолутно треба надокнадити, већ од половине јула они ће почети да добијају новац- рекла је она.

Посебно је истакла да је приликом посета здравственим установама запазила да се лекари много више труде на примарном нивоу здравствене заштите него у терцијарним здравственим установама.

– И ту ћемо направити нормативе о чему причам већ шест месеци, на томе се интензивно ради, дакле, како се и колико се радиоперација, колико хирург мора да има операција годишње а не да се дешава као и овде, да имате оне који су извели 200 операција и оне са две или три или ушију ране па се то сматра операцијом, а то су сасвим различите ствари – рекла је Грујичићева.

Она је заједно са руководством града обишла и неколико домаћинстава која су претрпела штету приликом недавних поплава.

– Бујичне воде су нешто што не може да се предвиди. Делује страшно, једно је када чујете да су људи поплављени а друго када дођете овде, само се ставите на њихово место и помислите, шта да је ово моја кућа. Држава мора да их заштити и надокнади штету – рекла је министарка Грујичић.

Према речима градоначелника Лознице Видоја Петровића, пре пет дана у Влади Србије одржан је састанак руководства града са представницима ЈП“Србије воде“ и Железнице Србије.

– Речено је да се одраде додатна хидролошка истраживања како би се посебно ти краћи водотокови уредили и на тај начин, овакве и сличне бујичне поплаве свеле на минимум. Са друге стране имамо мостове преко канала и река који су стари, упуштени у корито и када је висок водостај појављују се као брана, устава и додатно доприносе поплавама. Очекујем да у наредним годинама крену радови на овим водотоковима – изјавио је Петровић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЉУБОВИЈА  – Регата у суботу

ПЧЕЛАРИ, ПАЖЊА – Сутра напад на комарце

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )