ФИНАНСИРАЊЕ ОПШТЕГ ИНТЕРЕСА У СПОРТУ – Од резултата зависи и износ

Лозница је град који последњих година доста улаже у спорт, што се може видети не само по спортским објектима, већ и по све већем броју клубова и спортских удружења која се оснивају. Тренутно на целом подручју града постоји више од 70 клубова и спортских удружења са око 5.000 спортиста, а град у буџету издваја око 160 милиона динара за спорт, а пре пет година, 2019, издвајао је 45 милиона.

Разултати које постижу лознички спортисти и клубови углавном оправдавају издвајања, иако је у сезони 2022/23. било и неколико запажених неуспеха, попут испадања ФК Лозница из Прве лиге Србије у Српску лигу ”Запад”.

На конкурсу за суфинансирање годишњих програма организација у области спорта за ову годину 15 клубова добило је више од милион динара, највише ФК Лозница – 36 милиона. Следи Клуб малог фудбала Лозница град 2018 са 26 милиона, а затим МРК Лозница 8,21 милион динара, КК Лозница – осам милиона, БК Лозница – седам, ОК Лозница три милиона, ЖРК Лозница град 2,7 милиона, ФК Раднички, Клупци, и лешнички ФК Борац по два и по милиона, ОК Пролетер 2,2, ОРК Лозница два, ЖФК Лозница и Кошаркашко спортско удружење Ло-015 по милион и по, и БК Рокица и Стрељачки клуб Соколови по милион динара. Сви остали добили су мање од милион динара,а најнижи износ који су ове године добили спортски клубови и удружења је 140 хиљада динара колико је добило осам  клубова, односно удружења.

Прошле године из буџета је милионске износе добило мање клубова – тринаест. Водећи на листи је поново ФК Лозница, као и претходних година, али са шест милиона мање него ове године. Други је поново КМФ Лозница град 2018 са 11 милиона, следе БК Лозница са 5,5 и КК Лозница са пет милиона динара, па МРК Лозница – 3,83 милиона, ОК Лозница 2.800.000, ЖРК Лозница град 2,3 милиона, ОК Пролетер 2,05, ФК Борац, Лешница, два милиона, ОРК Лозница 1,8, ЖФК Лозница и ФК Раднички, Клупци, по 1,3 милиона, и КСУ Ло-015 милион динара. Девет клубова и удружења добило је најнижи износ од 120.000 динара.

<div class="flourish-embed flourish-chart" data-src="visualisation/14332597"><script src="https://public.flourish.studio/resources/embed.js"></script></div>

Тринаест клубова добило је више од милион динара и 2021. године, док је пандемија коронавируса још владала, али су, уз противепидемијске мере, спортска такмичења одржавана. ФК Лозница те је године добио 20 милиона динара, КМФ Лозница град, тада још увек спортско удружење, 4,5 милиона, КК Лозница 3,5, БК Лозница три милиона, МРК Лозница 2,6, ОК Лозница 2,4, ЖРК Лозница град 1,9 милиона, ОРК Лозница и ОК Пролетер по 1,65, а лешнички ФК Борац, ФК Раднички, Клупци, и ФК Младост, Доњи Добрић по 1,3 милиона и ЖФК Лозница округло милион динара. Пет клубова и удружења добило је најнижи износ – 90.000 динара.

У години у којој је избила пандемија ковида-19 и у Србији заведено ванредно стање, забрана окупљања, повремено и кретања, што се није могло знати почетком године, 11 клубова суфинансирано је са више од милион динара. Пролећне полусезоне прекинуте су због опасности од ширења вируса, али чим је ванредно стање укинуто спорт је почео да се, колико-толико, враћа у нормалу. Публика није смела да присуствује такмичењима, али спортисти су се вратили на терен и борили се са противницима, страхом од заразе и вирусом.

Те 2020. године ФК Лозница је добио 12 милиона динара, КК Лозница 2,8 милиона, БК Лозница два и по, МРК и ОК Лозница по два милиона, ЖРК Лозница град 1,75, ОРК Лозница милион и по, и по милион динара лешнички Борац, Раднички Стобекс, Клупци, ОК Пролетер, и КМФ Лозница град, тада спортско удружење.

Најнижи износ од 60.000 динара добили су један клуб и једно спортско удружење-

Годину дана раније било је девет ’’милионера’’, а најнижи износ од 50.000 динара добило је само једно удружење, а десет хиљада више још три клуба.

ФК Лозница и те године предњачио је по добијеном новцу, припало му је девет милиона динара. Следио је Женски кошаркашки клуб Лозница са 3,8 милиона, па МРК Лозница са 2,7, БК Лозница са 2,5 па са по два милиона КК Лозница и ОК Лозница. ЖРК Лозница град добио је 1,7 милиона динара, ОРК Лозница 1,05 и ОК Пролетер округло милион.

Трошкови такмичења расту упоредо са рангом у којем се клуб надмеће, а за боље резултате потребно је и више улагања, што се најбоље види управо на примеру ФК Лозница. У сезони 2019/20 клуб се такмичио у Српској лиги ’’Запад’’, а следеће у Првој лиги Србије, што је захтевало и више новца. Како су расла издвајања за развој спорта у буџету града тако је и више новца могло да буде издвајано за највећи клуб на подручју Лознице у најпопуларнијем спорту у Србији. Други пример је КМФ Лозница град који је из сезоне у сезону напредовао из ранга у ранг да би прошле године освојио дуплу круну у Србији, и у Купу и у Првој лиги, највишем рангу, а пласирао се и међу 16 најбољих клубова у Европи наступајући у Лиги шампиона. Клуб је и ове године првак Србије и представљаће српски футсал у Европи, а УЕФА му је указала и поверење да организује један од мини-турнира главне рунде.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЦА И МЕДИЈСКО СУФИНАНСИРАЊЕ – Од 17, два милиона медијима ван Лознице

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ СА ПРЕДТАКМИЧАРИМА ФК ЛОЗНИЦА – Шампион тренирао са клинцима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )