БОРБА ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ – Изаћи из круга зависности

“Људи на првом месту: зауставимо стигму и дискриминацију, појачајмо превенцију” – слоган је овогодишњег Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге. Лознички Црвени крст овај дан обележио је данас уличном акцијом испред Вуковог дома културе у којој је грађанима дељен пригодни поучни материјал са информацијама о разним врстама дроге, њховој штетности и утицају на људски организам. Према речима Зорице Владић, секретарке ове хуманитарне организације, обележавање овог дана има за циљ подизање свести о важности саосећања и поштовања људских права жртава наркоманије, као и повећање друштвене осетљивости и толеранције.

– Циљ кампање је да се мотивишу људи свих узраста да узму активно учешће у борби против злоупотребе дроге, а посебно млади који су највише изложени ризицима – каже Владићева.

Извештај Уједињених нација показује да у свету 269 милиона људи користи опијате, а најзаступљенији су канабис, затим опиоиди који су водећи узрок смрти међу уживаоцима опијата скоро 72 одсто, амфетамини, екстази и кокаин.

Према последњим истраживањима које је спровео Институ за јавно здравље „Батут“, у Србији су, као и у свету, међу ученицима најпопуларнији канабис или марихуана, а 7,8 одсто ученика првог разреда средњих школа је бар једном у животу пробало овај опијат.

Иако владе појединих земаља имају сталне акције у борби против дрога, ситуација не показује неке велике помаке. И поред свега тога, на тржишту се појављују нове дроге и све више младих увлаче у круг зависности.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВЕЧЕ С ПЕТРОМ ПЕЦОМ ПОПОВИЋЕМ – Човек саткан од емоција

БЛИЖИ СЕ ”ЛИЛА-ЛО” – ”Парни ваљак” на Саборишту

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )