КАМП РОК ГИТАРЕ НА ГУЧЕВУ – Гитара је занимљива

Концертом који ће вечерас бити одржан на Гучеву у одмаралишту МН, завршиће се 18. камп школе рок гитаре на којем су учествовала 24 полазника, од којих 11 из Брода, Република Српска. Лознички гитарсита Јован Ивановић, оснивач школе рок гитаре, каже да му је драго што камп постоји толико година и наглашава да не би тако било да није подршке Канцеларије за младе (КЗМ) и локалних медија.

– Камп је продужена рука школе рок гитаре у граду која се наставља тако и на распусту и омогућава да слободно време користимо на добар начин. Није се много тога мењало овде свих ових година, програм је устаљен – свирање, техника свирања, демонстрација инструмената, прављење бендова и демо снимака. Уз то су ту и спорт и дружење, а управо су музика и спорт, можда, најквалитетније проведено слободно време. Музика доприноси побољшању концентрације и моторике, а спорт правилном развоју детета – каже Ивановић.

Он додаје да су претходних година учесници углавном били средњошколци и ученици старијих разреда основне школе, док су сада ту углавном млађи.

Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности градске управе, каже да су Град Лозница и КЗМ 2007. уочили велики потенцијал који имају школа рок гитаре и камп на Гучеву.

– Овде је увек владала добра енергија и види се колико је ту љубави и посвећености. Много су бендова изнедрили школа и камп, неки су се угасили, неки опстали, али поента је у томе да су се ти млади људи добро проводили у слободно време, били креативни, стварали нешто и у тим се бендовима социјализовали. Мислим да је то најдрагоценије што смо добили. Према нашим подацима, кроз школу рок гитаре је до сада прошло око 3.000 младих, а кроз кампове годишње око 30, 40, што су показатељи колико ово привлачи младе. Трудићемо се да и наредних година будемо подршка у мери у којој можемо, а сада смо оснажени и Туристичком организацијом града Лознице и ”Лила-Ло” фестивалом, заједно се трудимо да понудимо младима праве алтернативе и поносни смо на што Град ради за децу у Лозници – наводи Глишић Матићева.

Други пут на кампу учествује Теофан Цветковић, тринаестогодишњак из Брода, иначе бубњар.

– Научио сам да свирам и на гитари, вјежбамо, али ће бубањ остати моја љубав, више је имам према њему, прије сам почео. Стекао сам овдје и нове другове па и њих мало учим да свирају на бубњевима. Поред музике, овде се бавимо и спортом, дружимо се и забављамо – каже бубњар на кампу рок гитаре.

Три године млађи Лозничанин Филип Дамјановић каже да школу рок гитаре похађа и иначе па му на кампу ништа није ново.

– Већ две године свирам, али не идем у Музичку школу. Гитару сам одабрао тако што сам слушао старије другаре како свирају, што ме је подстакло да и ја почнем. Препоручио бих вршњацима да почну да свирају на гитари јер је то заиста интересантан инструмент – објаснио је Филип.

Полазници школе рок гитаре наступиће и ове године на ”Лила-Ло” фестивалу па су камп искористили и за увежбавање песама ”Парног ваљка” које ће изводити као предгрупа једне од најпопуларнијих група на простору некадашње Југославије. Милица Ивановић, координаторка школе рок гитаре, подсећа да су свирали као предгрупа свим великим звездама које су наступале у Лозници, од Бајаге до Црвене јабуке.

Вечерашњи концерт почеће у седам сати.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФК ПОДРИЊЕ, ЛОЗНИЧКО ПОЉЕ – Владан Брадоњић нови председник

У ПОРТИ СТАРЕ ЦРКВЕ – Видовданско духовно причешће

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )