ЈАВНА РАСПРАВА О ПЛАНУ РАЗВОЈА –Лозница, привредни центар округа

У сали Скупштине града јуче је одржана јавна расправа о нацрту Плана развоја града Лознице за период од 2024. до 2030. године, саопштено је данас из локалне самоуправе. Састанку су присуствовали грађани, чланови Координационог тима, тематских радних група,  представници јавних предузећа и институција са локалног и републичког нивоа.

На скупу се обратила Биљана Филиповић, координаторка Координационог тима и члан Градског већа, која је објаснила да је визија развоја града Лознице до 2030. године настала кроз процес консултација са заинтересованим странама и представља жељено стање будућности, промену коју треба остварити у планском периоду кроз реализацију предложених мера, а самим тим и достизање дефинисаних приоритетних циљева. За град Лозницу је дефинисана следећа визија:

– Лозница је привредни центар округа, са одрживим економским развојем, здрава и безбедна заједница са обезбеђеним једнаким приступом и квалитетним услугама за све грађане, са развијеном саобраћајном и комуналном инфраструктуром, здравственим и социјалним услугама, богатим туристичким садржајима, атрактивним за бизнис и породицу.

Учесници јавне расправе упознати су са током израде тог стратешког документа где су коришћени искључиво званични извори статистички доступних података. Укратко је представљен нацрт Плана развоја након чега су учесници током двочасовне јавне расправе, постављали питања и давали сугестије на садржај Плана. Расправа је, оцењено је из градске управе, била ”конструктивна и сви предлози изнети на састанку узети су у обзир и биће саставни део званичног Извештаја о спроведеној јавној расправи”.

Изради Плана развоја претходиле су припреме у виду више анкета, које су постављене на сајту града Лознице. Анкета за утврђивање приоритета у планирању друштвеног развоја града Лознице, за привредне субјекте, јавна предузећа, грађане, чија је сврха била да помогну у дефинисању проблема и приоритета у развоју града. Обрађени су одговори 185 учесника у анкетама, а током израде Плана развоја Лознице обезбеђено је учешће свих заинтересованих лица. Један од начина за учешће у изради овог стратешког документа је и партнерски форум, који је у Лозници одржан 18. новембра 2022. године. Партнерски форум даје консултативни формат који током израде Плана развоја окупља учеснике из свих тематских радних група истовремено, али и додатне заинтересоване стране (представнике јавног, приватног и цивилног сектора) које не учествују директно у раду тематских радних група, те на тај начин омогућава потпунију размену информација о Плану развоја. На наведеном партнерском форуму било је, како је саопштено, 111 учесника.

После усвајања планског документа Плана развоја града Лознице за период 2024 – 2030. године биће израђен средњорочни план, где ће се на једном месту у форми акционог плана наћи све мере, програми и пројекти који се реализују у свакој години, а планирани су у Плану развоја или у нижим, специјализованим стратешким документима или акционим плановима града, стоји у саопштењу.

Подсетимо, градска управа је 7. јуна објавила јавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту Плана развоја града Лознице, а позив је упућен  грађанима, удружењима, спортским клубовима, јавним предузећима и установама, са локалног и државног нивоа, стручној и осталој најширој јавност.

Иначе, План развоја је кровни плански документ најширег обухвата и највишег значаја за јединицу локалне самоуправе и садржи преглед и анализу постојећег стања, визију, односно жељено стање и место где Лозница треба да буде, приоритетне циљеве развоја, преглед и кратак опис одговарајућих мера које се даље разрађују средњорочним планом и другим документима јавних планова.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ СА ПРЕДТАКМИЧАРИМА ФК ЛОЗНИЦА – Шампион тренирао са клинцима

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Ниче „Кућа наде“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )