ЈУБИЛЕЈ ГИМНАЗИЈАЛАЦА – Шест деценија од матуре

ЈУБИЛЕЈ ГИМНАЗИЈАЛАЦА – Шест деценија од матуре

Учионица у приземљу старе зграде Гимназије „Вук Караџић“, прва с десне стране до службеног улаза, била је данас пуна својих бивших ђака, данас људи у, како сами за себе кажу, озбиљним годинама, који су матурирали пре шест деценија и кренули крупним корацима у будућност.

Када погледају иза себе, кажу да су срећни зато што су били веома успешна генерација која је изнедрила високообразоване професионалце са каријерама изграђеним не замо у родном граду, већ и у Београду, Новом Саду, Ваљеву и другим градовима. На прозовци их је било двадесет и двоје, још пет-шест њих је отказало долазак у последњем тренутку због здравствених проблема или изненадних околности, али они који су сели у своје старе клупе били су расположени.

Стари „дечаци“ веома шармантни и спремни за шалу, а „девојчице“ са новим фризурама и искрама у очима као и те давне 1963. године када су са својим вршњацима из младалачких дана коракнуле у свет „одраслих“. Док су седели у клупама испред табле на којој је исписано бројевима 1963-60-2023, деловали су као да су јуче одатле отишли, али кроз разговор се осетила сета за прохујалим годинама, другарима који су заувек отишли, као и заинтересованост за свакога ко није могао да дође.

– Неки су се јавили да желе да дођу и поред тешких болести, али на крају нису могли јер су изненада задржани у болници, тако да добра воља у нашим годинама није увек довољна. Живот кроји своје сценарије и не иде све по нашим плановима и жељама. Јаве се, поздраве другове из генерације, што је и довољно, само када знамо да су живи и да се и даље боре – каже Милан Марковић, један од организатора окупљања.  

Како је испричао за портал ЛН, ова генерација је у гимназији имала 184 ученика у првој години, а дипломирало их је у четвртој њих 87 у три одељења, два друштвенo-језичка и једном природно-математичком. Постигли су озбиљне успехе, од вишег образовања, до официра и доктора наука.

– Годинама се дружимо, организујемо ове сусрете и волео бих да нас неко и превазиђе. Скоро 30 одсто нас је који редовно долазе, преминулих је око 34 одсто, а данас нас је нешто мање него прошле године. У учионици одржимо час на којем изнесемо податке о томе ко се где налази, ко нас је поздравио поруком, ко је преминуо, фотографишемо се за успомену и врло смо захвални што нас Лозничке новости прате у овом за нас јубиларном окупљању. Ми се већ деценију и по окупљамо сваке године. Ретки смо који негују тај обичај, а наставићемо да се дружимо по новом моделу, који је од ове године устаљен, а то је сусрет последње суботе у јуну. То нам олакшава организацију јер свако зна када и где треба да буде следећи пут – додаје наш саговорник.

После часа заједно одлазе на закуску у неки ресторан, а овај пут за све даме припремили су и мало изненађењу у виду руже, коју им поклањају за јубилеј, шездесет година од матуре.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Кад ће пауза?

У МАЛОЗВОРНИЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Уређују простор за галерију

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )