ГОСТ У КУЋИ ПИСАЦА – Аутор из Пољске први пут у Тршићу

ГОСТ У КУЋИ ПИСАЦА – Аутор из Пољске први пут у Тршићу

Тршић је место које одише посебном топлином и старовременским духом, идеално за одмор, инспирацију и рад без оптерећења. Овако је своје утиске изнео за ЛН др Томаш Квока из Пољске, гост Куће писаца, током резиденцијалног боравка у Вуковом родном селу.

У Тршићу је наставио свој започети рад на књизи о историји Војводине и народа који у њој живе, али је присуствовао и бројним културним догађајима у Лозници, чиме је додатно употпунио своја искуства из нашег града.

– Пре неколико година сам радио туристички водич кроз Србију и тада сам веома добро упознао њен западни део и места поред Дрине. Обишао сам веће градове, Шабац, Ваљево и Лозницу, сазнао много о њеној историји и великанима из Јадра и Подриња, али у Тршић нисам стигао тада да одем. Када сам позван да гостујем у Кући писаца осетио сам велико задовољство и част. Знао сам да боравак у Тршићу може само допринети мом раду и проширивању искустава о Србији, али да ћу оволико уживати и сваки тренутак испунити дружењем с добрим домаћинима, посетама разним манифестацијама, прослави Дана града, то нисам могао да претпоставим – рекао нам је Квока.

Докторирао је хуманистичке науке и специјалиста је за словенске језике, а запослен је у Институту за словенску филологију Јагелонског универзитета у Кракову. Како нам је потврдио, тренутно се научно бави Војводином – историјом и културом ове мултиетничке покрајине, њеним језицима и етничким мањинама, као и историјом Новог Сада. Ове године објавиће књигу „Војводина и њени Русини“, а током боравка у Тршићу радио је на њеном другом делу – „Војводина и њени народи“.

Томаш Квока

– Више година истражујем Војводину и њену историју и културу, како Срба тако и свих националних мањина које су се тамо насељавале од краја 17. века. Резултат тих истраживања била је велика књига коју сам морао да поделим на два дела. Други део завршавам овде у месту значајном за историју језика и српске културе. Одушевљен сам природом, етно-селом које је прилагођено модерним начинима разгледања и упознавања историје. Овде се може боравити и више дана, услови постоје, попут кућице у којој сам ја смештен. Она споља делује аутентично, старински, али унутра има све услове, као у сваком модерном хотелу. Тршић је одличан спој старог и новог, а надам се да ћу ту поново доћи са студентима пошто често организујемо научне екскурзије у Србији – поручио је гост из Пољске.

С. П

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СКУП ВЕТЕРАНА ФОЛКЛОРА – Године пролазе, игра остаје

НАШИ СМО – Цареви

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )