РАД ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА – “Топлана” у блокади више од 90 дана

У прва три месеца ове године од пет лозничких јавних предузећа, два су пословала са губитком, у питању су ЈКП “Наш дом”, које је пословало са минусом од 12,8 милиона динара, и ЈКП “Топлана”, чији губитак износи 23,2 милиона динара. Како је на последњој седници Скупштине града рекао Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду и локални економски развој, код “Нашег дома” и приходи и расходи су испод планираног нивоа.

– Приходи од услуга за трећа лица, попут услуге локалним самоуправама у окружењу, угоститељству, услуге зимске службе, износе 1,5 милиона у односу на планираних 15 милиона. Гледајући на другој страни расходе на које није могло да се утиче, иако је ово предузеће због свог сезонског карактера пословања предвидело губитке у првом кварталу нешто већем од пет милиона, овај резултат је остварен због неекономских цена услуга овог предузећа свих ових година – истакао је Миладиновић. 

Како је рекао, код ЈКП “Топлана” приходи су већи у односу на план, од планирана 102 милиона остварено је 117,5 милиона, 15 милиона више.

– Свакако да су и фиксни трошкови енергената, повећања плата на које није могло да се утиче довели до блокаде у којој се предузеће налази више од 90 дана, с обзиром на то да је на конто блокаде са рачуна предузећа скинуто 36 милиона динара тако да је било неминовно да резултати пословања буду овакви – напоменуо је начелник. 

Истакао је да ова два предузећа нису у потпуности искористила планирану помоћ из градског буџета, од планирана два милиона, “Наш дом” је повукао милион динара, док је “Топлана” од предвиђених десет, искористила пет милиона.

Рекао је и да је на последњем заседању Градског већа закључено да ова два предузећа имају обавезу да у што краћем року доставе програм и план мера за превазилажење проблема у пословању.

Иначе, у јавним предузећима укупно је запослено 408 радника, од чега на неодређено време 365 а на одређено 43. Број запослених у овим предузећима је, како се наводи у Информацији о степену усклађености планираних и реализованих активности у јавним предузећима у првом кварталу ове године, мањи од планираног.

– Уз све ове потешкоће предузећа су испунила све обавезе тако да грађани због тога нису трпели никакве последице – закључио је Миладиновић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА – Ко Лозницу воли, за њу и ради

КИКАНОВИЋ ЗАВРШИО МАРАТОН – Стигао у Софију

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )