„МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ“ – Представљени „Призор“ и „Рефлексије“

Манифестација „Мићини и Верини дани“, коју Центар за културу „Вук Караџић“ организује у част знаменитог Лозничанина академика Миће Поповића и његове супруге, сликарке Вере Божичковић Поповић, настављена је данас у Сталној поставци слика двоје уметника. Представљени су 22. број часописа за културну историју Јадра „Призор“ и књига „Рефлексије“, збирка изабраних текстова о Мићи Поповићу и његовим савременицима, аутора Срете Бошњака. Скуп је поздравила директорка установе Снежана Нешковић Симић, а о новом „Призору“ говорила је Марина Цветановић, историчарка уметности. Она је рекла да је између корица прикупљено више текстова него обично јер се и на тај начин желело указати на велики јубилеј, стогодишњицу од рођења Миће Поповића.

– Ово јесте година јубилеја и зато су многе установе, институције и појединци у Србији дали свој допринос у подсећању на значајно дело академика и уметника Миће Поповића, истичући непоновљивост и важност његовог деловања, најпре кроз ликовно изражавање, али и кроз филм и писану реч. У „Призору“ су различити текстови разврстани по рубрикама и сваки је настао у циљу указивања на траг који је оставио великан из Лознице – рекла је Цветановићева подсетивши и на све програме које је тим поводом приредио Центар за културу.

Програму је присуствовао и Јован Поповић, Мићин син, који се захвалио Лозничанима што су за стогодишњицу у галеријском простору поставили и бронзану бисту његовог оца.

Јован Поповић

– Лично ми значи ова манифестација јер чува сећање на мог оца, али је она значајна и ван мог приватног осећања јер буди свест о културним добрима и Мићиним делима која су јавна вредност нашег народа и државе. Лепо је што се стогодишњица од његовог рођења обележава тако садржајним програмима у престоници али и родном граду и широм Србије. Као круна године јубилеја биће и ретроспективна изложба у Српској академији наука и уметности, планирана за септембар и то тек треба припремити. Биста која је постављена у овом простору само је део корпуса догађаја и дела који ће подсетити нашу јавност на сликарско дело и човека Мићу Поповића. У Београду постоје генерације које немају ни идеју шта је то Мића сликао и чиме се све бавио, а то треба повремено освежити – рекао је Поповић.

Представљању монографије „Рефлексије“, којом су обухваћене критике и текстови историчара уметности Срете Бошњака о Поповићу и његовим савременицима, присуствовала је супруга Еција Бошњак, која је рекла да је њен супруг то припремао да објави за живота, али га је смрт спречила. Зато је она уступила материјал Центру за културу који је исечке из богатог Бошњаковог опуса објавио као вредну књигу.

За крај „Мићиних и Вериних дана“, сутра ће у Музеју Јадра бити отворена и изложба слика „Омаж Мићи Поповићу“, насталих у априлу на ликовној колонији у Тршићу. Почетак је у осам увече.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОГРАМИ ЗА ДАН ГРАДА – Само да кише не буде

У ГАЛЕРИЈИ „МИНА КАРАЏИЋ“ – Изложба слика „Н8“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )