АКЦИЈА ’’ХЕДЕРА ВИТЕ’’ У ПРЕВЕНЦИЈИ РАКА ДОЈКЕ – Имајте времена за себе

Лозничка компанија ’’Хедера вита’’ данас је у Библиотеци Вуковог завичаја приредила предавање ’’Можемо заједно’’ о значају превентивних прегледа у борби против рака дојке и рака грлића материце за своје запослене, али и за све друге који су били заинтересовани.

Ово није први пут да ’’Хедера вита’’ спроводи акције у вези са здрављем жена. Још 2020. године покренула је акцију превенције рака дојке током које је новац од продаје ’’пантенол емулзије’’ дариван Институту за медицину рада у Београду, а који га је потом користио за подстицање превентивних прегледа. Борба против рака дојке настављена је потом тако што је на једном од производа сликовно приказано како се обавља самопреглед дојке, што би свака пунолетна жена требало месечно да ради. Нова амбалажа ’’пантенол емулзије’’, најпродаванијег производа, посвећена је такође борби против те болести. 

– Хтели смо да подигнемо свест о овом проблему и да свој утицај, који смо градили дуги низ година у пословном свету, искористимо за скретање пажње на важност превенције у борби против рака дојке, али и гинеколошких прегледа које свака жена треба редовно да обавља. Не могу да кажем да је информисаност слаба, али свест о томе колико је то битно код наших жена још није довољно развијена. Наши козметички производи су првенствено намењени женама и 95 одсто запослених у ’’Хедера вити’’ јесу жене, али ниједна жена не може бити потпуно срећна и лепа, ако није здрава и зато прво треба да се боримо за здравље. Зато смо одлучили да се ’’Хедера вита’’ целе године бори за подизање свести најпре код наших код жена и да самим тим утичемо и на кориснице наших производа, али и да дамо пример великим компанијама које, такође, треба да раде на томе – рекла је Олгица Самоиловић, власница ’’Хедера вите’’, за портал ЛН.

Она је додала да је у плану и посвећивање целе једне линије производа менталном здрављу на сликовит начин.

О ризицима по здравље жена и потреби превенције говорили су здравствени радници који су указали да је најбитније малигне болести открити у раној фази. У Лозници се превентивни прегледи у борби против рака дојке раде последњих десетак година, али у претходне две нису спровођени због епидемије ковида-19. Од марта се скрининг поново ради и до сада је прегледано око 300 жена и потврђено пет карцинома. Женама између 50 и 60 година шаљу се позиви на превентивне прегледе, али се данас могло чути да би све жене старије од 45 требало да ураде први мамографски преглед и да излечење, када се на време открије рак дојке, може бити и стопроцентно. Проблем је што се жене често касно јаве, у тренутку када су изгледи за излечење лоши. Разлог за то је, углавном страх од дијагнозе.

Рак грлића материце и рак дојке најчешћа су малигна обољења код жена, али су излечива, ако се открију на време. Карцином грлића материце најчешће се јавља између 35. и 49. године живота, али се може појавити и изван тог оквира. Фактори ризика су учестала запаљења грлића материце, прерано ступање у сексуалне односе, честа промена партнера, незаштићени односи, вишеструки побачаји… Један од најважнијих ризика је хумани Папилома вирус који има доста сојева, али немају сви потенцијал да доведу до рака, а добро је то што постоји вакцина против њега.

Од рака дојке на сто хиљада жена 45 оболи, што је много. У Србији се годишње код око 5.000 жена открије рак дојке, а буде око 1.600 смртних случајева. Постоје ризици на које се не може утицати попут раног добијања менструације, касног уласка у менопаузу, запаљења дојке, или рака дојке којег је већ имао неко у породици и ближој родбини, али има и оних који се називају узетим ризицима. Пушење, употреба наркотика, недовољна физичка активност, неправилна исхрана јесу узимање ризика и на њих се може утицати. Ризик могу представљати и хормонске терапије, као и зрачење грудног коша у детињству. Женама код којих је ризик повећан саветује се да мамографске прегледе раде после 40. године.

Самопреглед дојке једном месечно је најмање што жена може да учини за себе и најбоље је да то учини по завршетку менструалног крварења јер су тада груди најмање подложне утицају хормона. Треба реаговати на било какву промену, било какав чворић без обзира на то да ли се појавио у горњем десном квадранту дојке, где се најчешће јавља, или на неком другом месту, обично је безболан, а увек треба обратити пажњу и на пазушну јаму јер обично оно што се дешава у дојци иде према лимфним чворовима пазуха.

Без обзира на исход самопрегледа, на сваке две године жене би требало да иду на мамографске прегледе јер се тако рак може открити у најранијој фази.

Завршна порука данашњег предавања била је да, упркос свим обавезама у кући, породици и на послу, жене морају пронаћи времена за себе.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

„МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ“ – Представљени „Призор“ и „Рефлексије“

ПОСЕТА МИНИСТРА ПУ„БАМБИ“ – Полетео „Колибри“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )