ЛН ПОСЛЕ ПОПЛАВЕ У УРГЕНТНОМ ЦЕНТРУ – Поправљају што се поправити може

ЛН ПОСЛЕ ПОПЛАВЕ У УРГЕНТНОМ ЦЕНТРУ – Поправљају што се поправити може

У лозничком Ургентном центру у току је санација поплављених просторија и опреме. Изузев рачунара и штампача, апарати и медицинска опрема нису претрпели штету. Поплава није изазвала штету на новом скенеру који је у процесу монтирања, а тренутно се процењује штета на старом

Тужна слика у лозничком Ургентном центру седам дана после плављења сутерена хируршко-гинеколошког блока Опште болнице, где су смештени Служба пријема и збрињавања ургентних стања, кабинет за радиологију и ЦТ дијагностику, односно скенер, специјалистичке амбуланте неурологије, психијатрије, ортопедије, урологије и хирургије, које су тренутно ван функције. Велика количина падавина (око 70 литара по квадратном метру) изазвала је изливање из корита канала (потока) који пролази кроз болнички круг.

Начелник Службе пријема и збрињавања ургентних стања др Милорад Тадић, прича нам да је корито канала током априла комплетно очишћено али је, нажалост, дошло до загушења канализационих цеви које одводе воду из болничког круга. Бујица која се спуштала са ваљевског пута додатно је у болнички круг донела огромну количину воде коју кишна канализација није могла да прихвати. Дошло је до накупљања и продора воде у сутерен хируршко-гинеколошког блока.

Запослени покушавају да поправе што се поправити може, медицински техничари уместо уобичајеног посла држе бушилице у рукама и покушавају да поправе оштећени намештај, све под будним оком начелника. чистачице преморене. Део центра је очишћен, а део који је највише оштећен још увек је пун блата, фекалије које су се излиле из канализације, очишћене су. Изваљена врата, ормари, преградни зидови који нису издржали налет бујице, призор је такав да је, просто, тешко и замислити како је све то изгледало пре поплаве.

– У току је санација поплављених просторија и опреме. Формиране су комисије за попис оштећене медицинске и немедицинске опреме, на терен су изашли и представници осигуравајуће куће. Уклоњена је вода и шут из поплављених просторија, оспособљена су оба лифта у згради. Тренутно се перу подови, плочице, немедицинска опрема, а постављени су и уређаји за извлачење влаге. Након тога следи дезинфекција просторија и опреме, потом и кречење по налогу Завода за јавно здравље из Шапца – каже начелник.

Истиче да и поред отежаних услова, процес рада није доведен у питање. Пацијенти из Дома здравља се директно упућују на даље прегледе у специјалистичке амбуланте и одељења болнице. Специјалистичке амбуланте неурологије, психијатрије, урологије, ортопедије и хирургије формиране су при матичним одељењима. Рендген и ултразвучна дијагностика обављају се у згради Дома здравља.

– Изузев рачунара и штампача, апарати и медицинска опрема Службе ургентног пријема нису претрпели штету. Преглед скенером за хитне случајеве тренутно се обавља у Општој болници у Шапцу у договору са руководством те установе. Поплава није проузроковала штету на новом скенеру који је у процесу монтирања а тренутно се процењује штета на старом. Након санације просторија, дезинфекције, завршетка монтаже, дозволе за пуштање у рад и обуке на новом апарату, ЦТ дијагностика ће бити поново доступна у ОБ Лозница – каже Тадић.

Подсећамо да је ово други пут да Ургентни центар буде поплављен откако је отворен у септембру 2016, први пут под водом се нашао пре годину дана. Међутим, овај простор је и раније при обилнијим падавинама скоро увек био под водом. Како решити тај проблем питали смо др Милана Тодоровића, директора Опште болнице.

– Треба да се реши проблем подземних и надземних бујичних вода у случајевима огромних падавина, као и канализациона мрежа која је преоптерећена. То је ствар хидроинжењера, треба да сниме терен, да одреде где ће се обавити дренажа. Другог решења нема. Морамо да се прилагођавамо ситуацији и гледамо шта може да се поправи и каква је динамика поправљања – каже Тодоровић.

Начелник Тадић истиче да је државном секретару Министарства здравља Републике Србије, који је у петак био у посети, скренута пажња на вишедеценијски проблем да је Општа болница изграђена на плавном подручју и да Министарство узме у обзир ту чињеницу приликом одређивања намене и опремања просторија у болници.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Метео аларм пожутео

ПРУЖНИ ПРЕЛАЗИ НА ПОДРУЧЈУ ЛОЗНИЦЕ – Већина без рампи

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )