У КУЋИ ПИСАЦА – Гостује аутор из Пољске

После Саше Огненовског из Северне Македоније, који је током априла био гост Куће писаца у Тршићу, Центар за културу „Вук Караџић“ и Град Лозница ове године угостиће још једног писца у оквиру резиденцијалног боравкa у родном селу реформатора српског језика и писма. Од сутра до 22. јуна биће то др Томаш Квока из Пољске.

Реч је о аутору који је доктор хуманистичких наука и специјалиста за словенске језике, а од 2009. године запослен је у Институту за словенску филологију Јагелонског универзитета у Кракову, Пољска. Његова академска интересовања обухватају историју и актуелно стање српског језика, као и културу и културну политику савремене Србије, српску популарну културу те балканску и панонску кухињу. До сада је објавио три тома „Историја социјалне лексике из Србије и Црне Горе“ и туристички водич кроз Србију. Тренутно се научно бави Војводином – историјом и културом ове мултиетничке покрајине, њеним језицима и етничким мањинама (пре свега војвођанским Русинима), као и историјом Новог Сада (укључујући законску регулативу која се тиче етничких мањина у прошлости и сада у Србији). Ове године објавиће књигу „Војводина и њени Русини“, а током боравка у Кући писаца у Тршићу радиће на њеном другом делу – „Војводина и њени народи“.

Пројекат „Резиденцијални боравак у Кући писаца у Тршићу“ реализује се од 2010. године и намењен је домаћим и иностраним књижевним ствараоцима. Књижевни и преводилачки рад током боравка у Кући писаца доприноси популаризацији српског језика и културе, као и учвршћивању веза међународне сарадње.

До сада су у Тршићу као гости Куће писаца боравили књижевници и преводиоци из Шпаније, Шкотске, Египта, Грчке, Бугарске, Јапана, Русије, Италије, Украјине, Израела, Канаде, Хрватске и Републике Српске.

С. П

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД СУТРА – Мићини и Верини дани

ЈОШ ЈЕДАН УСПЕХ КРУПАЊСКИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА – Вујић најбољи у програмирању

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )