СКУПШТИНА ГРАДА – О поплави у јулу

На почетку данашњег заседања лозничког парламента којем је присуствовало 46 одборника, од 59 колико их има, председница Скупштине Милена Манојловић Кнежевић рекла је да су од 30. маја делови подручја града у више наврата захваћени обимним, вишеструко натпросечним падавинама које су проузроковале последице по имовину грађана и путну инфраструктуру. Одлуком Штаба за ванредне ситуације 31. маја уведена је ванредна ситуација на целој територији града. Како је рекла, имала је намеру да одборницима да детаљне информације о насталој штети и отклањању последица на бази извештаја Штаба, али ванредна ситуација и даље траје, опасност је отклоњена, штете се санирају тако да је састављање и усвајање извештаја преурањено јер је Штаб у сталном заседању.

У међувремену је добијен предлог који су поднели одборници Владан Љубинковић, Зоран Полић, Драган Пајић, Небојша Тодоровић и др Зоран Николић да се дневни ред допуни  информацијом са извештајем и анализом команданта Штаба за ванредне ситуације града Лознице о великој материјалној штети са посебним акцентом на штету насталу у Општој болници и узроцима који су довели до ванредне ситуације са препоруком која ће садржати начин и организацију потребних мера и временски оквир за отклањање недостатака у систему.

– У складу са чланом 53 пословника предлог се подноси у облику у коме се акт доноси, јасно је да овде таквог акта нема и да нису испоштоване одредбе пословника. Као што сам рекла, извештаја Градског штаба за ванредне ситуације нема јер није могао бити састављен и усвојен док траје ванредна ситуација, сагледавање штете и отклањање последица. Ја ћу у својству председника Скупштине затражити од Градског штаба да у извештају о раду за 2022. годину сачини и извештај за време трајања ванредне ситуације који ће бити усвојен од надлежног органа, разматраће га Градско веће, и биће достављен Скупштини града на разматрање у редовној процедури која се планира у јулу – рекла је председница.

После гласања, са четири гласа за и 42 против, овај предлог допуне дневног реда није усвојен.

Усвојен Завршни рачун буџета

Већином од 43 гласа одборници Скупштине града усвојили су на данашњем заседању Завршни рачун буџета града за прошлу годину. Према речима известиоца Зорана Томића, начелника Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, завршним рачуном буџета града остварени су текући приходи у износу од 2,787 милијарди динара и већи су за 12 одсто или 298 милиона више него у истом периоду ланем што показује, како је рекао, да се из године у годину наставља раст изворних прихода буџета града.

На раст прихода утицали су пре свега, приходи од пореза. Порез на зараде износи 1,145 милијарди, што је 175 милиона више него претходне године, приходи од оних који своје обавезе плаћају паушално већи су за 28 милиона, порез на имовину физичких лица за 35 милиона, правних за 15 милиона, допринос за уређење градског грађевинског земљишта већи је за 19 милиона, накнада за заштиту и унапређење животне средине за осам милиона, док су приходи од комуналне таксе за истицање фирме већи за четири милиона динара. Говорећи о расходима рекао је да текући расходи износе 2,313 милијарди динара и за 362 милиона или 18 одсто су већи него претходне године. Што се тиче укупних расхода они износе 3,049 милијарди динара и већи су за 611 милиона.

– Важно је истаћи да смо на свим позицијама расхода остали у оквиру опредељених средстава на основу првог ребаланса који је рађен у јулу, ни код једног корисника буџетских средстава нема одступања. Финансирали смо Предшколску установу „Бамби“ са 542 милиона динара, код месних заједница од укупно опредељених 72 милиона динара утрошено је 65 милиона, што је боље него икада, дакле, утрошено је нешто више од 90 одсто – рекао је Томић.

Како је рекао, при изради ребаланса буџета за 2021. годину постојао је опрез приликом опредељивања средстава за нормално функционисање Предшколске установе „Бамби“, основних и средњих школа, градске управе и других корисника средстава, пре свега за утрошак електричне енергије и осталих и комуналних услуга јер се очекивало да ће цена електричне енергије, како је најављивано из Владе Србије, расти свака три месеца. То се није десило па средства нису ни утрошена.

– Сви остали материјални трошкови код свих корисника финансирани су до пуног износа, а то се нарочито односи на средства опредељена за капитално улагање код основних школа која су виша од 30 милиона динара, а код средњих су виша од 10 милиона динара. Град Лозница на крају прошле године нема неизмирених обавеза нити према корисницима буџета нити правним лицима и предузетницима који су пружали услуге или радове за потребе града. Ликвидност буџета је добра, а та тенденција се наставља и у овој години – закључио је Томић.

Одборник Зоран Полић, ОГ „Смело за бољу Лозницу“, запитао је како то да је за рехабилитацију путева планирано и утрошено 174 милиона динара, поклапа се у динар, тако исто и за јавну расвету.

– За изградњу сале у Јадранској Лешници утрошено је 78 одсто средства, а „скоро да тамо нема ништа“, за салу у Гимназији 74 одсто, а радови нису ни на половини – рекао је.

Како је одговорио Томић, права истина је да је за салу у Гимназији планирано 35 милиона динара, а даје на име аванса пребачено 26,5 милиона док, је у Јадранској Лешници за халу планирано у буџету 32,5 милиона, а извођачу је дат аванс у износу од 25,4 милиона.

– Те паре су обезбеђене и не могу да пропадну – рекао је он.

Владан Љубинковић, одборник „Смело за бољу Србију“, замерио је што се на име субвенција јавним предузећима даје 41 милион, иако „она треба да живе од својих делатности и зараде довољно да би могла да функционишу“, док у исто време субвенције за пољопривреду износе само 23 милиона.

Марко Јовановић, члан Градског већа, одговорио је да се субвенције јавним предузећима дају јер, како је рекао, „нећемо да додатно оптеретимо грађане, зато смо ми ту да заштитимо куповну моћ грађана“.

Драган Пајић, ОГ „Смело за бољу Србију“, приметио је да се сваке године улаже у јавну расвету, а рачуни за утрошену струју нису мањи, није реално ни што се за спорт даје 163 милиона, а за месне заједнице 63 милиона.

Одговорио је Томић рекавши да се за јавну расвету издваја мање него када су биле живине сијалице, и да је питање колики би сада рачуни били с обзиром на поскупљење струје. „Уштеде се мере кроз киловате, а не кроз новац“, рекао је.

Дејан Сталовић, помоћник градоначелника, рекао је, између осталог, да су улагања у пољопривреду остварена са сто одсто, и да се труде да не долази до преклапања одређених мера са Министарством пољопривреде које даје  изузетно велика средства.

Ненад Тодоровић, ОГ „Смело за бољу Србију“, рекао је да је у Завршном рачуну процентуално све остварено мање од планираног, приметио је да је порез на доходак остварен у износу од 98 одсто а, како каже, по закону су све компаније у обавези да их плаћају, и упитао које то компаније нису плаћале порезе на доходак радника?

По мишљењу градоначелника Видоја Петровића, неки покушавају различитим манипулацијама и инсинуацијама да пошаљу лажну слику грађанима да би их збунили, иако је ситуација јасна. Одлуке о завршном рачуну буџета града се раде по утврђеној законској методологији па, ако и има нејасноћа, постоје седнице Скупштине, претрес у којем сви имају право да укажу шта то није добро, тачно дефинисано и да на то добију одговор.

– Поента је да прича прође јер ће неко увек поверовати у ту неистину, а то нас не води напред. Ситуација је доста добра, овај град користи своју развојну шансу, има стабилну ситуацију, никад већу подршку државе, никад бољу сарадњу са централним нивоом власти. Ми можемо да будемо поносни, али не занесени. Позивам и колеге из опозиције да учествују, али морате имати програм, волети овај град, не можемо се само бавити сплеткарењем по друштвеним мрежама – рекао је између осталог.

Обавестио је јавност да је од Министарства грађевинарства и инфраструктуре добио информацију да је граду стављено на располагање 2.468.593 америчких долара за реализацију пројеката.

Скупље изношење смећа

Без много расправе донета је одлука да се од 1. јула повећа цена услуга изношења смећа коју пружа ЈКП „Наш дом”, што ће за стан од 60 квадрата износити 397,20 динара. Како је образложено, „на основу анализе пословања утврђено да у овој години неће моћи да се остваре планирани приходи од услуга на пијаци, вашарима, угоститељству, превозу робе, чишћењу снега”.

Усвојен је и План детаљне регулације стамбено-пословног комплекса у Улици Филипа Кљајића (бивши расадник) код Основне школе „Вук Караџић” чији је обрађивач „Инфоплан” д. о. о. Аранђеловац на основу захтева власника парцела ПД „Гучево” д. о. о. Лозница. Према речима Владана Трипковића, начелника Одељења за планирање и изградњу, у питању је површина од пет хектара која се налази на једном од најзначајнијих развојних потеза у граду. Због близине метеоролошке станице, на том простору уместо 2.300 станова може да буде изграђена само трећина од тог броја, ограничена је и спратност објеката.

Усвојени су и извештаји о прошлогодишњем раду са финансијским извештајима пет јавних предузећа и осам установа и организација, као и Информација о степену усклађености планираних и реализованих активности у јавним предузећима у прва три месеца ове године. Са губицима су пословали ЈКП „Наш дом” и ЈКП „Топлана”.

Усвојен је и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за ову годину и образована шесточлана комисија за поступак јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у јавној својини. Очекиван износ годишње закупнине износи на годишњем нивоу 59 хиљада евра, од чега је приход града 23,6 хиљада. 

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО – Одлазе опасне материје из ‘’Вискозе’’

НАЦРТ ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Почела јавна расправа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )