ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ – Проглашена ванредна ситуација

На територији града Лознице проглашена је ванредна ситуација. На јутрошњој седници Градског штаба за ванредне ситуације одлучено је да се, због стања на терену и даље могућности изливања водотокова, односно поплава, прогласи ванредна ситуација. Штаб ће, како је саопштено, бити непрекидно ангажован на терену и налазиће се у сталном заседању.

У саопштењу Штаба стоји да је ЈП ’’Србијаводе’’ прогласило ванредну одбрану од поплава на Јадру, као и да су обилне падавине довеле до пораста водостаја посебно на водотоковима другог реда – Болнички поток, Клубачки поток, Шачки поток, Жеравија, Криваја, Церница, Коренита, Карлаган, Рибаричка река и Троноша које су се излиле у 20 месних заједница. До изливања водотокова дошло је у месним заједницама Крајишници, Црногора, Степа Степановић, Лешница, Доњи Добрић, Чокешина, Клупци, Градилиште, Трбушница, Руњани, Степа Степановић, Горња Бадања, Доња Бадања, Драгинац, Коренита, Кривајица, Цикоте, Јаребице, Рибарица и Јадранска Лешница.

Обилне падавине довеле су и до плављења неких улица у градским месним заједницама и отежаног саобраћаја, а због наноса саобраћај између Лознице и Зајаче био је око пола сата у прекиду, наводи се у саопштењу.

Према подацима из саопштења, поплављено је око 200 домаћинстава са помоћним објектима, а вода је продрла у петнаестак стамбених објеката, од чега је седам у Улици Луна Миловановића у Клупцима. У Ургентном центру поплављене су просторије, што је нанело значајну материјалну штету и у самом објекту и на опреми и уређајима. 

Како саопштава Штаб, снабдевање водом и струјом се одвија несметано, као и саобраћај пошто су санирани путни правци у угроженим месним заједницама. Ангажовани су сви капацитети система за смањење ризика од катастрофа, ресурси јавних предузећа ’’Наш дом’’, Водовод и канализација’’ и ’’Лозница развој’’, укупно педесетак особа, по десет пумпи за црпљење воде и радних машина и више превозних средстава. Радни тимови ангажовани су на на праћењу стања на терену, предузимању мера заштите и спасавања и отклањању последица.

Штаб је предузео и низ додатних мера међу којима је припрема хиљаду врећа песка и њихово допремање на критичне тачке, достављање стотину пакета са храном најугроженијим породицама, обезбеђивање цистерни са водом за пиће на неколико угрожених места и непрекидно дежурство у Ситуационом центру Градског штаба за комуникацију са грађанима и давање упутстава. Такође је појачан рад Комуналне полиције и одређен део возила Дома здравља за превоз пацијената који нису у могућности да својим возилима дођу до здравствених установа. Град је ангажовао своја возила за потребе угрожених грађана, саопштено је.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ У ЛОЗНИЦИ – Обилна киша донела проблеме

ПОПЛАВЉЕН УРГЕНТНИ ЦЕНТАР – Огромна материјална штета

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )